Hlavní obsah

Britská veřejnost přestává věřit v dobré vyústění brexitu

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o brexitu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Britští školáci si vysvědčení vyzvedli teprve před necelými dvěma týdny. Zničující hodnocení teď své vládě ve věci odchodu z Evropské unie vystavili ostrovní voliči. 78 procent dotázaných v průzkumu televize Sky uvedlo, že kabinet Theresy Mayové nevyjednává brexit dobře. Více než 2 roky od unijního referenda se Britové v poměru 50 ku 40 procentům vyslovili pro vypsání nového všelidového hlasování. Kdyby měli voliči na výběr ze dvou variant, 59 procent z nich by si vybralo setrvání v EU oproti scénáři „no deal“, tedy situaci, kdy nastane „divoký a neorganizovaný brexit“ a Spojené království nevyjedná s EU smlouvu o budoucích obchodních vztazích.

Článek

V tuto chvíli coby protipól varianty „no deal“ vykrystalizoval nejnovější plán, který Theresa Mayová nedávno protlačila na zasedání vlády v Chequers. Ten počítá s vyjednáním hodně měkké varianty odchodu Spojeného království z EU. Na znamení nesouhlasu s tímto směřováním rozhovorů s Bruselem kabinet opustili dva z nejviditelnějších architektů vítězství v referendu z 23. června 2016, tedy šéf diplomacie Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis.

I další, brexit podporující poslanci za Konzervativní stranu svou stranickou šéfku a ministerskou předsedkyni varují, že s takovým modelem, který podle nich znamená zradu britských voličů, mají zásadní problém. Na mysli mají např. navrhované pokračování harmonizace s unijními pravidly a předpisy, co se týče veškerého obchodovaného zboží, včetně zemědělských produktů.

Londýnské Timesy dnes navíc napsaly, že britský kabinet v tichosti ustoupil ve stěžejní otázce, kdo bude právním arbitrem sporů, ke kterým v procesu brexitu může nepochybně dojít. Měl by jím být Soudní dvůr EU (ECJ), z jehož jurisdikce se radikální zastánci brexitu chtějí stůj co stůj vyvázat. První reakce na to, že by soudci ECJ rozhodovali ve sporech o platby do bruselské pokladny nebo o statusu 3 milionů občanů členských států EU žijících v Británii, jsou také vůči Therese Mayové nesmírně kritické. „Je to jasné, jako kdyby práva Britů žijících v USA chránil namísto amerických soudů soud britský,“ hřímá bývalý předseda Konzervativní strany Iain Duncan Smith.

Vláda v Londýně chce do konce srpna zveřejnit desítky dokumentů a expertních analýz, které mají ukazovat dopady varianty „no deal“ na Spojené království. Podle kritiků nejde Therese Mayové o nic jiného než těmito, velmi pravděpodobně katastrofickými prognózami, prohloubit paniku mezi britskými poslanci, podnikateli a vlastně širokou veřejností. Ono je tedy poplašných zpráv ve veřejném prostoru více než dost. Vláda musela potvrdit spekulace o tom, že si dělá zásoby potravin a léčiv pro období, kdy by začalo váznout zásobování těmito klíčovými produkty, nebo by došlo k jejich skokovému zdražení.

Stejně tak nepřidaly klidu informace o tom, že součástí tohoto krizového plánu je také zapojení armády. Podle Telegraphu ale zastánci brexitu doufají, že by zveřejnění detailů o dopadech alternativy „no deal“ mohlo zapůsobit jako páka na členské země Evropské unie, aby v oficiálních rozhovorech byly o poznání vstřícnější. K variantě „no deal“ je třeba dodat, že vzniklý chaos může být jen krátkodobý a že se obě strany můžou i „po uzávěrce“ nakonec dohodnout.

Spojené království má řady EU definitivně opustit 29. března 2019. Může se stát, že se účinnost článku 50 Lisabonské smlouvy prodlouží. K tomu je zapotřebí souhlasu 27 zbývajících členských států EU, což by nemusel být neřešitelný problém. Tenhle scénář by podpořil předčasný konec Theresy Mayové ve funkci a s tím související možné vypsání parlamentních voleb.

Představa, že by se do Downing Street dostal labourista Jeremy Corbyn, je pro řadu prominentních podporovatelů brexitu z řad konzervativních politiků ještě děsivější než měkký brexit, pokračující, byť podstatně nižší platby do unijní pokladny a snad i dočasné pokračování démonizované jurisdikce Soudního dvora EU.

Reklama

Doporučované