Hlavní obsah

Mluvčí Mayové rezolutně vyvrátil spekulace o novém referendu o brexitu

Mluvčí britské premiérky uvedl, že nové referendum o brexitu nepřichází v úvahu.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Nové referendum o brexitu je podle mluvčího britské premiérky naprosto nepřípustné. Mayová minulý týden předložila plán pro brexit, kvůli kterému rezignovali dva ministři. Její mluvčí dnes dodal, že plán Mayové je jedinou možností, jak dosáhnout přijatelného odchodu z EU.

Článek

Plán vlády premiérky Theresy Mayové zveřejněný minulý týden je jediný způsob, jak dosáhnout dohody o odchodu Británie z Evropské unie, který bude v souladu s vládními cíli. Řekl to mluvčí Mayové a zároveň vyloučil možnost uspořádat nové referendum o brexitu. To navrhla někdejší členka kabinetu Justine Greeningová, podle níž je vládní plán poctivým pokusem o kompromis, který se ale nelíbí nikomu.

„Britská veřejnost hlasovala pro vystoupení z Evropské unie. Nebude druhé referendum... Za žádných okolností,” řekl mluvčí Mayové.

Londýn minulý týden zveřejnil podrobnosti plánu na odchod z EU, který je ale pro zastánce takzvaného tvrdého brexitu nepřijatelný. Odstoupili kvůli tomu dva ministři.

Greeningová, která do ledna řídila školství, dokument o brexitu označila za nejhorší pro obě strany. Sama v referendu v roce 2016 hlasovala pro setrvání v Unii. Podle ní by se teď mělo konečné rozhodnutí vrátit k občanům, aby se vyřešil zablokovaný spor mezi politiky.

Greeningová napsala v listu The Times, že existují tři možnosti - plán Mayové, zůstat v EU nebo z Unie odejít bez dohody. Lidé by měli mít možnost označit první a druhou volbu, aby se dospělo ke konsenzu.

V rozhovoru s BBC řekla, že vládní dohodu považuje „za moudrý pokus o kompromis, který nevyhovuje nikomu”. „Pravda je, že parlament je zablokovaný. Ať bude na stole jakýkoli návrh, najdou se poslanci, kteří ho odmítnou. Británie ale potřebuje najít cestu kupředu,” řekla Greeningová. BBC ji označuje za nejvyššího bývalého člena vlády, který se vyslovil pro nové referendum. Greeningová řekla, že stejný názor jako ona mají další vysoce postavení členové Konzervativní strany a že s postupem vlády nesouhlasí ani ti, kdo v referendu byli pro odchod z Unie.

Britský parlament má v plánu projednávat strategii brexitu, také ho má Mayová seznámit s výsledkem summitu NATO z minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Doporučované