Hlavní obsah

Žádný brexit nakonec nemusí být, uvedla britská premiérka

Britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Napsala to v článku v čerstvém vydání nedělníku The Mail on Sunday.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová varovala členy své Konzervativní strany, že vzhledem k pokusům poslanců zmařit její plán na odchod Británie z Evropské unie „nakonec nemusí vůbec žádný brexit být”.

„Moje poselství pro naši zemi o tomto víkendu je jednoduché: Musíme se soustředit na dosažení pozitivního výsledku,” napsala Mayová v článku v dnešním vydání nedělníku The Mail on Sunday. „Pokud tak neučiníme, riskujeme tím, že nakonec žádný brexit nebude,” dodala.

Tento týden rezignovali na svou funkci šéf britské diplomacie Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis kvůli nesouhlasu s novými návrhy vlády Theresy Mayové ohledně podmínek odchodu země z Evropské unie. Plán předpokládá zachování více obchodních vazeb s Unií, než si odstupující rozhodní stoupenci brexitu přejí.

Video: Jak rezignoval Boris Johnson

Rezignace Borise Johnsona.Video: Jolana Humpálová, AP

Plán Mayové na vystoupení Británie z EU kritizoval v rozhovoru s listem The Sun tento týden také americký prezident Donald Trump. Uvedl, že Mayová se rozhodla pro špatnou podobu dohody o odchodu své země z Evropské unie, čímž ohrožuje budoucí obchodní smlouvu Británie s USA.

Později Trump při schůzce s Mayovou názorově obrátil a premiérku chválil. Prohlásil, že rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie, a slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat.

Video: O brexitu mluvila britská premiérka i s Donaldem Trumpem

Theresa Mayová a Donald Trump se setkali při Trumpově cestě po Británii.Video: Jolana Humpálová, Profimedia.cz, AP, Reuters

Mayová se v rozhovoru s listem The Mail on Sunday také pokusila poskytnout jisté záruky těm, kdo se obávají, že bude přistupovat na další kompromisy, aby dosáhla dohody s Bruselem.

„Náš plán není dlouhý seznam přání, ze kterého si mohou vyjednavači vybírat. Je to komplexní plán skládající se z řady bodů, o nichž nelze diskutovat,” dodala.

Mayová: Trump mi radil, abych EU zažalovala

Po jednání s britskou premiérkou Trump prohlásil, že Mayové navrhl řešení smlouvy o brexitu. Předsedkyni Konzervativní strany prý ale přišlo příliš brutální. Britská premiérka v neděli v rozhovoru pro BBC popsala, o jakou radu se jednalo. Trump Mayové poradil, aby s Evropskou unií nevyjednávala, ale rovnou ji zažalovala. 

„Řekl mi, že bych měla EU zažalovat, ne s ní vyjednávat, žalovat je,” řekla Mayová.

Premiérka v televizi zopakovala, že pokud rozluka s Evropskou unií skončí bez dohody, bude to lepší, než kdyby brexitová jednání přinesla špatnou dohodu. Zároveň ale dodala, že britský parlament musí schválit obchodní dohodu, díky které bude Londýn moci navázat na stávajících 40 obchodních ujednání, které má Unie se sedmi desítkami zemí. Londýn nyní vyčkává, až EU kontaktuje dotčené země s žádostí o zahrnutí budoucí neunijní Británie.

Reklama

Související témata:

Doporučované