Hlavní obsah

912 nových případů koronaviru v Česku za týden. Nakažených je přes 4 300

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš tvrdí, že se pokusí země, jež hranice pro Čechy uzavřely, přesvědčit, že není důvod k obavám. Zároveň se však začal zbavovat odpovědnosti prohlášením, že vláda vždy jen schvalovala rozhodnutí hygieniků.

Reklama

Česko má za sebou dva týdny, v nichž se nákaza koronavirem objevila nově u více než 2 000 lidí.

Článek

Nedělní statistika z pera ministerstva zdravotnictví mluví o 75 nově nakažených. To je nejnižší přírůstek za více než týden. Celková čísla ale jsou stále vysoká. Za poslední týden se objevilo 912 nových případů nemocných koronavirem. A předminulý týden jich přibylo 1 105. Dohromady jde tak o více než 2 000 nových nakažených.

Celkově má Česko aktuálně 4 303 takzvaných aktivních případů. Neboli tolik lidí je dle ministerských údajů aktuálně nakaženo koronavirem. Celkem od počátku pandemie v březnu jde pak o 12 515 nemocných, z nichž se bezmála osm tisíc lidí vyléčilo a 348 lidí nákaze bohužel podlehlo.

Česká čísla nevypadají dobře ve srovnání s okolními zeměmi. Například Maďarsko nebo Rakousko hlásí přibližně 800 aktivních případů, Slovensko pak jen 255. Srovnatelně velké Řecko pak necelé dva tisíce právě nemocných. Austrálie, která aktuálně přijímá nová opatření a zakazuje cestovat mezi dvěma nejlidnatějšími oblastmi v zemi, zhruba tisícovku.

Čeští politici se zaklínají tím, že jde o lokální ohniska – zejména pak Karvinou – a není důvod k panice. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno podle dnešních údajů téměř 189 případů koronaviru v přepočtu na 100 000 lidí. Ještě v neděli to bylo 252 nakažených. Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, při nichž bylo na koronavirus pozitivních více než 20 procent zaměstnanců. Už dříve se přestalo těžit v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.

Nicméně již čtyři země omezily vstup českých občanů na své území. A to Slovinsko, Lotyšsko a Estonsko a také Kypr. Vyžadují buď negativní test na covid-19 a zdůvodnění vstupu do země, nebo 14denní karanténu.

Reklama

Související témata:

Doporučované