Hlavní obsah

99 týmů záchranných služeb na jednom místě. Uskutečnila se tradiční soutěž Rallye Rejvíz

Rozhovor s ředitelem Rallye Rejvíz Janem Maršálkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V druhé polovině května se uskutečnila odborná soutěž pro zdravotnické posádky Rallye Rejvíz 2019.

Článek

Rallye Rejvíz se koná pravidelně od roku 1997. Během soutěže mezi sebou jednotlivé zdravotnické posádky navzájem porovnávají své dovednosti. Na simulovaných zásazích ukazují, nejen jak jsou v týmu koordinované, ale také jakými odbornými schopnostmi disponují.

I přestože soutěž nese název Rallye Rejvíz, o závod se na prvním místě nejedná. „Čas se hodnotí jenom po dobu plnění odborného úkolu, to znamená za jak dlouho posádka zvládne pacienta správně ošetřit a opečovat. Čas se hodnotí jen doplňkově. Podstatné jsou odborné věci – jak ho vyšetří, jak ho ošetří, jak ho zaléčí, kam ho nasměřují, do jakého zdravotnického zařízení ho budou směřovat a tak dále,“ popisuje podstatu soutěže její ředitel Jan Maršálek.

Řada zdravotníků jede na soutěž předvést své schopnosti a porovnat je s ostatními. Akce má však i jinou přidanou hodnotu. Jednotliví pracovníci záchranných služeb z Česka i ze zahraničí si na místě předávají praktické zkušenosti, což je následně v profesním životě při záchraně životů velmi cenné. Právě proto soutěž nese podtitul „Lidský život je příliš důležitý, než aby byl zmařen!“

„Letošního 23. ročníku se zúčastnilo 72 zdravotnických týmů plus 27 hlídek Policie ČR. Čili dohromady 99 týmů z celkem 18 zemí z celého světa,“ říká Maršálek a dokazuje tím, že jde o opravdu velmi úspěšnou akci. Vítězů je celá řada, soutěží se totiž v několika kategoriích. Namátkou lze zmínit soutěž, které se účastní ti nejmladší, které celý profesní život teprve čeká – mezi mediky zvítězil tým z Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Více informací přímo od ředitele soutěže Jana Maršálka se dozvíte z úvodního videa. To je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7 hodin na Televizi Seznam.

Zde najdete, jak ji naladit.

Reklama

Související témata:

Doporučované