Hlavní obsah

A co teď? Trump kvůli covidu zůstane stranou 10 dní. Dál je to nejisté

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Od oznámení, že se Donald Trump nakazil koronavirem, zůstává zatím jasné jen to, kdo prezidenta v případě zhoršení stavu zastoupí. Stále se neví, jak velký dopad bude mít nákaza na blížící se volby, ani kdy se prezident nakazil.

Článek

„A co teď?“ je momentálně možná nejčastější otázka Američanů, kteří po probuzení zjistili, že se jejich prezident spolu se svou ženou nakazili koronavirem. Nemocí, kterou sám Trump často zlehčoval a doporučoval ji léčit antimalariky nebo dezinfekcí. Americká média od rána upozorňují, že Donald Trump je kvůli svému věku a životnímu stylu rizikovým pacientem. Odborníci ale zdůrazňují, že prezidentovi bude poskytnuta jedna z nejlepších lékařských péčí na světě.

Okolo oznámení o nákaze prezidenta USA je zatím více otázek než odpovědí. Stále není jasné, kdy přesně se prezident nakazil, nebo kolik dalších lidí v Bílém domě, případně členů federální vlády, může být také infikováno. První náznaky o možné nákaze hlavy státu začaly přicházet poté, co server Bloomberg zveřejnil informaci, že Trumpova poradkyně má pozitivní test na koronavirus. Hope Hickesová přitom byla po prezidentově boku během kampaně v Minnesotě, to vše den po volební debatě s kandidátem demokratů Joem Bidenem.

Podle deníku The Washington Post pocítila Hickesová příznaky nákazy během středeční noci a při cestě na palubě prezidentského speciálu Air Force One byla v karanténě. Výsledky testu se měla dozvědět ve čtvrtek ráno, o tom ale Bílý dům vůbec neinformoval a detaily zveřejnil až poté, co zprávu vydala agentura Bloomberg. Americká média ale dlouhodobě upozorňují na nedodržování protipandemických opatření v okolí amerického prezidenta, například redaktor serveru The Atlantic Peter Nicholas informoval, že pouze nízký počet zaměstnanců Bílého domu nosí roušky a sídlo prezidenta USA překřtil na Petriho misku.

V pátek pak agentura Bloomberg přinesla svědectví nejmenovaného zdroje z okolí prezidenta, podle kterého si „někteří z Trumpových nejbližších poradců ve středu všimli, že prezident se necítil dobře, ale přičítali to nabitému programu předvolební kampaně“. Podle redaktorky Bloombergu Jennifer Jacobsové se pak někteří lidé z Trumpova okolí dokonce obávali, zda nemá koronavirus.

Trump nicméně oznámil, že se cítí dobře a plánuje pokračovat ve své práci i z karantény. Ke změnám ale v jeho programu došlo, cesty a akce naplánované na příštích deset dní se odkládají, prezident tak vynechá vystoupení na mítincích ve Wisconsinu nebo fundraisingové setkání ve Washingtonu. V programu nadále zůstává telefonát se seniory ohroženými koronavirem. Otazník také zůstává nad tím, jestli Trump stihne do voleb potvrdit nominantku do nejvyššího soudu Amy Coney Barrettovou.

Mezitím se tak testují lidé z Trumpova okolí, negativní výsledek testu už během pátku oznámil ministr zahraničí Mike Pompeo a viceprezident Mike Pence. Právě Pence by se postavil do čela země, pokud by Trump kvůli nemoci nebo z jiných důvodů nebyl schopný vykonávat svou funkci. Pokud by se ale nakazil i Pence, dostalo by se v nástupnické řadě na předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou z Demokratické strany. Pelosiová by mimochodem byla jediným pomyslným „modrým ostrůvkem“ v nástupnictví na Trumpovo místo, po ní totiž následují členové Trumpovy republikánské, tedy i červené, administrativy. Pro případ, že by se úřadu musela Pelosiová ujmout, doporučil předsedkyni sněmovny lékař Jonathan Reiner na CNN odebrat se do izolace.

Zatímco případné zastoupení úřadujícího prezidenta je poměrně jasné, blížící se volby tak jednoznačné nejsou. U obou stran totiž už proběhly nominační sjezdy, uspořádat znovu primárky nebo svolat nové sjezdy je pak kvůli blízkosti voleb, které se konají 9. listopadu, nereálné. Někteří Američané už navíc odvolili, to by ale podle odborníků neměl být problém, a to díky americkému volebnímu systému, tedy tzv. Electoral College, kdy lidé nevolí přímo kandidáty, ale volitele. Strany by tak případně do boje o Bílý dům nasadily kandidáty viceprezidenty. Stále jde ale pouze o spekulace, Bílý dům neuvedl, že by měl Donald Trump jakékoli zdravotní komplikace, řešit případné změny ve volbách je tak podle odborníků předčasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované