Hlavní obsah

Aby prošla Trumpova daňová reforma, bude muset ukázat své daňové přiznání. Tvrdí demokraté

Tři nejdůležitější body Trumpovy daňové reformy. Nastartují americkou ekonomiku?Video: Josef Mačí

 

Reklama

Trump uleví firmám, jednotlivcům i manželským párům, představil největší daňovou reformu od rok 1986. Slibuje si oživení ekonomiky a rozpočtových děr se nebojí.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa představila největší daňovou reformu za posledních více než 30 let. Bílý dům chce tak podpořit hospodářský růst a hlavně střední třídu. Reforma ale musí nejdříve projít Kongresem.

„Bude to nejvýraznější snížení daní a největší daňová reforma v historii naší země," prohlásil ministr financí Steven Mnuchin.

Plán počítá se zjednodušením daňových pravidel i se zrušením některých daní. Nejvyšší sazba daně pro firmy se sníží z 35 na 15 procent. Trump chce vstřícným krokem přesvědčit firmy, aby danily ve Spojených státech. K tomu má sloužit i snížení daně z převodu zisků ze zahraničí. Podle agentury Reuters drží americké společnosti v zahraničí zisky v objemu 2,6 bilionu dolarů (64 bilionů korun). Na 15procentní daň by měli dosáhnout všichni menší podnikatelé.

Nižší daně budou odvádět také jednotlivci. Sníží se počet pásem ze sedmi na tři. Nejvyšší úroveň daně klesne ze současných 39,6 na 35 procent. Další pásma budou ve výši 25 a 10 procent.

Podpoří manželství i rodičovství

Trump plánuje ulevit rodinám. Reforma zdvojnásobí daňový odpočet u manželských párů na téměř v přepočtu 600 tisíc korun ročně. Další daňovou výhodu dostanou páry s dětmi.

Republikánští zákonodárci Trumpův daňový plán převážně vítají. Považují ho za základ pro jednání v Kongresu a předpokládají, že před uzákoněním ještě projde změnami.

Reformu kritizují především demokraté, kteří se obávají nafouknutí deficitu federálního rozpočtu. Mají ale ještě jednu výhradu. Trump totiž dosud neukázal své daňová přiznání a za 40 let je tak jediným prezidentem, který je nezveřejnil. Demokraté proto chtějí podle CNN nejprve vědět, jak reforma ovlivní právě byznys jeho rodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované