Hlavní obsah

Adršpach spustí on-line prodej vstupného do skal, cílem je regulace návštěvnosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Adršpach na Náchodsku je připravena spustit on-line prodej vstupenek do Adršpašských skal a rezervaci parkovného, jakmile to pandemická situace dovolí. Část vstupenek bude možné zakoupit nadále v pokladnách na místě.

Článek

Kdo nechá koupení vstupenky na pokladnu v Adršpašských skalách, nebude mít jistotu, že se na něj dostane. Kapacita prohlídkového okruhu bude omezena na maximálně 400 lidí za hodinu. Cílem je zamezit dopravním komplikacím v okolí skal a regulovat počet návštěvníků. V posledních letech zájem o skalní města na Náchodsku roste.

„Kvůli vládnímu nařízení jsme prodej vstupenek zatím nespustili, do 11. dubna platí nouzový stav. Pokladny jsou zavřené. Jakmile to situace dovolí, jsme schopni on-line prodej okamžitě spustit,“ řekla starostka Adršpachu Dana Cahová.

Nový webový portál adršpašských skal obec spustila 1. dubna 2021, avšak on-line prodej vstupenek a parkovného zatím není možný. Na webových stránkách bude během nákupu možné zvolit datum a čas návštěvy skal. Každá on-line vstupenka i parkovné budou obsahovat QR kód, jak pro snadnou kontrolu ve skalním městě, tak i pro otevření vjezdové brány parkoviště, uvedli zástupci obce.

Pokud si návštěvníci pořídí on-line vstupenku, vyjde je vstup levněji a s on-line parkovným budou mít jistotu, že seženou u skal místo. Lidé také ušetří podle toho, v jakou část dne se do skal vydají, uvedli zástupci obce. „Zvolili jsme klouzavý tarif. Nový rezervační systém uleví návštěvnosti v nejvytíženějších hodinách,“ řekla koordinátorka cestovního ruchu v Technických službách Adršpach Kateřina Menšíková.

V hlavní sezoně, která trvá od 1. dubna do 31. října, zaplatí dospělý v nejexponovanějším čase mezi 10:00 a 14:00 160 korun, dítě 90 korun. Zvýhodněné vstupné bude v dopoledních a odpoledních časech, tedy mezi 08:00 až 10:00 a mezi 14:00 a 17:00. Dospělý v této době za on-line vstupenku zaplatí 110 korun a snížené vstupné bude za 60 korun. Tento tarif bude bez rozdílu časů platit i mimo sezonu. Na pokladnách na místě bude vstupné v hlavní sezoně celý den stejné, pro dospělého 180 a pro dítě 110 korun, mimo sezonu pak 130 za dospělého a 80 korun za dítě.

On-line parkovné na den pro osobní auto a motocykl vyjde na 150 korun a pro autobus či obytný vůz na 300, na místě bude parkovné o 50 korun dražší.

Sousední Teplice nad Metují, kde je také skalní město, se k on-line rezervačnímu systému letos zřejmě nepřipojí. V jednání je ale výpomoc tamních parkovišť na letní měsíce, kdy je tradičně nápor v Adršpašsko-teplických skalách největší. V minulosti, když se zaplnila parkoviště u skalního města v Adršpachu, byla auta odkláněna do Teplic, odkud návštěvníci mohli dojet do Adršpachu vlakem.

Návštěvníci Adršpašských skal mají k dispozici dva prohlídkové okruhy, jeden o délce tří kilometrů, druhý kolem jezera měří asi kilometr. Provozovatelem jsou adršpašské technické služby. Národní přírodní rezervace Adršpašské skály je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou největším celistvým skalním městem v ČR.

Reklama

Doporučované