Hlavní obsah

Advokáta z Faltýnkova diáře začala prošetřovat profesní komora

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek s advokátem Zdeňkem Klapkou spolupracoval už jako prostějovský komunální politik a jejich vztah pokračoval i v době, kdy se Faltýnek s hnutím ANO katapultoval do nejvyšších pater politiky.

Reklama

Podnět k prověření prostějovského advokáta Zdeňka Klapky přišel poté, co Seznam Zprávy publikovaly sérii textů z diáře šéfposlance ANO Jaroslava Faltýnka. S Klapkou ho pojí letité přátelství.

Článek

Kontrolní rada České advokátní komory už začala prošetřovat, zda prostějovský advokát Zdeněk Klapka –⁠ blízký přítel šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka –⁠ neporušil zákon o advokacii a další stavovské předpisy. Seznam Zprávám to sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková.

Podnět kontrolní radě nedávno dala prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová, a to na základě článku o Klapkových zákulisních aktivitách na Olomoucku, který publikovaly Seznam Zprávy.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z něho totiž vyplynulo podezření, že se advokát snažil na úrovni kraje ovlivňovat veřejné zakázky. Navíc v rozhovoru s redaktorem Seznam Zpráv Klapka obhajoval systém provizí pro politiky.

„Pokud kontrolní rada dospěje k závěru, že stížnost byla důvodná a advokát pochybil, podává předseda kontrolní rady, coby kárný žalobce, na advokáta kárnou žalobu,“ uvedla k dalšímu možnému postupu mluvčí komory Chaloupková.

Podotkla ale také, že před tím než rozhodne kontrolní rada, v níž zasedá 70 advokátů, musí většinou ještě zajistit další potřebné informace, než bývají obsažené ve vlastní vstupní stížnosti. „Obvykle celý tento proces trvá řádově několik měsíců,“ doplnila mluvčí Chaloupková.

Zdeněk Klapka se k celé záležitosti nechce dále vyjadřovat. „Netřeba to komentovat,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Jen změnit výhybky

Svůj podnět advokátní komoře se prostějovská komunální politička Hana Naiclerová rozhodla podat poté, co Seznam Zprávy v polovině dubna zveřejnily další část byznysem prodchnutého „diáře“ šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, muže též s trvalým bydlištěm v Prostějově.

Šlo o dva listy papíru popsané strojopisem, v němž byl načrtnut systém přidělování zakázek z oblasti dopravy v Olomouckém kraji. Autorem textu nebyl tentokrát sám Faltýnek, jako u jiných fragmentů zápisníku, mělo jít právě o dílo jeho přítele a dlouholetého spolupracovníka Zdeňka Klapky.

Systém přidělování kontraktů byl v textu načrtnut tak, že prostějovský advokát v něm měl sehrát ústřední roli prostředníka mezi soukromými firmami a veřejným sektorem.

Foto: Seznam Zprávy

Jedna ze stran ve Faltýnkově diáři s myšlenkami od Zdeňka Klapky.

„Na začátku chci navrhnout nic neměnit, protože to velmi dobře funguje (kontaktní osoba), a jen změnit výhybky. Jakákoliv změna přinese u firem jen nervozitu a nejistotu, a než se vzájemně poznají a přestanou mít strach, bude konec volebního cyklu!!!!!“ stojí například ve dvoustránkovém dokumentu.

„Mluvíme vždy o věcech do 6 mil. Investice nad 6 milionů je nutno řešit tak, že budou domluveny podmínky tak, aby se to mohlo úspěšně zrealizovat s konkrétní firmou, což určitě jde,“ je také uvedeno v textu.

Sám advokát Klapka se v prvopočátku k autorství i sám přihlásil. „Nemohu popřít, že to jsou skutečně mé myšlenky,“ reagoval na schůzce s reportérem Seznam Zpráv. Až později začal autorství relativizovat.

V rozhovoru nicméně označil za normální, když politici berou provize z veřejných zakázek. „Ale v politice to tak je, všude na světě,“ prohlásil.

Podle mínění zastupitelky Naiclerové porušil Klapka zákon o advokacii, který říká, že advokát nemá snižovat důstojnost advokátního stavu a je povinen dodržovat pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže.

Hrozba vyškrtnutí

Pokud by prošetřování případu před stavovskou komorou dospělo až ke kárné žalobě, stále má ale Klapka možnost se očistit.

V kárném řízení vedeném před kárným senátem může být advokát obvinění zproštěn, nebo je rozhodnuto o jeho vině a je mu uděleno některé z kárných opatření. A to od napomenutí, přes pokuty (až do výše stonásobku minimální mzdy) až po dočasný zákaz výkonu advokacie nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů. To se rovná úplnému zákazu výkonu advokacie.

„Proti rozhodnutí kárného senátu se ale advokát může odvolat k odvolacímu kárnému senátu. Pokud se ani tehdy s rozhodnutím v kárném řízení neztotožní a neakceptuje ho, může se obrátit se správní žalobou proti takovému rozhodnutí na soud,“ popsala mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupkové, kam až může šetření stížnosti a eventuální kárné řízení teoreticky dospět.

Reklama

Doporučované