Hlavní obsah

Co bude s Afghánci v Česku? Dostanou vakcínu a pak musí říct, co chtějí

Foto: Twitter / Armáda ČR

Český evakuační speciál odletěl v úterý odpoledne z kábulského letiště.

Reklama

Česká republika poskytne podle ministra vnitra Jana Hamáčka pomoc přibližně stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků.

Článek

Premiér Andrej Babiš Rádiu Z řekl, že o integraci evakuovaných Afghánců chce mluvit, až se rozhodnou, zda chtějí zůstat v ČR. Armáda pro ně má v prvních dnech zajistit základní péči.

„Afghánským tlumočníkům nepomáháme jenom s evakuací. V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu. Oni pomáhali nám a teď pomáháme my jim!“ uvedl twitterový účet Armády ČR.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům v Brně řekl, že evakuované Afghánce čeká deset dnů karantény.

„Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl ministr vnitra. Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl Hamáček.

Podle Babiše je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

Český evakuační speciál odletěl v úterý odpoledne z kábulského letiště. Na palubě je 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna, českých vojáků a afghánských spolupracovníků. Stroj veze i dva Poláky. O případném dalším letu se podle něj rozhodne dnes večer na základě informací a požadavků z Kábulu.

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Dohromady tak podle Hamáčka Česko poskytne pomoc zhruba stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků.

Reklama

Doporučované