Hlavní obsah

Afghánistán se nesetká se zástupci Tálibánu v Moskvě

Ilustrační snímek.

Reklama

Afghánská vláda oznámila, že nebude jednat se zástupci islámského radikálního hnutí Tálibán. S extremisty chce jednat „napřímo“ bez účasti cizích mocností.

Článek

Afghánistán se nezúčastní mezinárodních mírových rozhovorů s islámským radikálním hnutím Tálibán, které chce 4. září v Moskvě uspořádat Rusko. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované vysoce postavené představitele afghánské vlády. Mluvčí Tálibánu vzápětí potvrdil, že vedení tohoto radikálního hnutí se jednání zúčastní.

„Rozhodli jsme se, že se moskevské konference nezúčastníme,“ uvedl představitel afghánského ministerstva zahraničí. Dodal, že vláda s Tálibánem „bude jednat přímo“ bez účasti cizích mocností.

Rusko k jednání s Tálibánem v Moskvě pozvalo 12 zemí, včetně Spojených států. Washington ale také odmítl.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v neděli ohlásil příměří s Tálibánem, a to v souvislosti se začínajícím muslimským svátkem oběti (Íd al-adhá). Platit mělo od pondělí tři měsíce. Tálibán ovšem toho dne odmítl na klid zbraní přistoupit a pohrozil dalšími útoky na vládu a její zahraniční spojence.

V červnu přitom Tálibán udržoval třídenní příměří během muslimského svátku přerušení půstu (Íd al-fitr), což vyvolalo v zemi naděje na zahájení mírových rozhovorů. Islamisté se rozhodli podobnou situaci již nezopakovat, protože by z toho podle nich těžili Američané, kteří jsou stále přítomní v Afghánistánu.

Moskva v březnu přiznala kontakty s afghánským Tálibánem, islamistickou organizací postavenou v Rusku mimo zákon. Kremelský zmocněnec pro Afghánistán v Moskvě novinářům řekl, že Rusko navázalo styky s Tálibánem už před několika lety s cílem zajistit bezpečnost Rusů žijících v Afghánistánu.

Reklama

Doporučované