Hlavní obsah

Afghánská policie má málo rekrutů. Slouží v ní proto i policisté bez nohou

Svět bez obalu: V Afghánistánu slouží i policisté bez nohou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Afghánistánu probíhá už tolik let válečný konflikt, že má tato země podle statistik OSN největší procentuální zastoupení lidí, kterým chybí jedna nebo více končetin. Život takto postižených v chudé zemi není vůbec snadný.

Článek

Agha Jan přišel o svou nohu kvůli mině. Ale i tak pokračuje ve své službě v afghánské národní policii.

„Byl jsem na patrole, když mina explodovala. Utrhla mi nohu. Vláda mi nezaplatila za léčbu ani afghání. Celé jsem si to musel hradit sám. Můj velitel mě zbavil funkce, ale já jsem se i tak vrátil k policii zpět,” říká Agha Jan.

Strážník Baz Mohammad rovněž přišel o nohu. „Zůstal jsem doma sedm nebo osm měsíců. A pak přišel můj velitel a vzal mě zpět na bojovou linii. Teď tu stojím a vykonávám zde svou povinnost,” říká Baz Mohammad.

Statistiky uvádějí, že za poslední čtyři roky bylo zabito více než 28 tisíc Afghánců sloužících v bezpečnostních složkách. A mnohem více jich bylo zraněno. Někteří příslušníci se však svěřili, že po zranění nedostávají svou mzdu.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované