Hlavní obsah

Afročech Kabongo míří ze Sparty do hvězdného impéria City Group

Foto: Archiv Martina Kroba

Christopha Kabonga provázela na zdravotních testech v Lommelu dobrá nálada.

Reklama

V srpnu mu bude 17 let. Jmenuje se Christophe Kabongo, tátu má z Konga, mámu z Česka a fotbalově ho vychovala Sparta. Teď bude oblékat dres Lommelu, který patří od sítě City Football Group, jejímž vrcholem je Manchester City.

Článek

Nad belgickým klubem Lommel SK by leckdo mávl rukou, s poznámkou, že teď ani nehraje nejvyšší belgickou soutěž. Jenže nesmíte vždycky dát na první dojem. S vědomím skutečnosti, že od května 2020 patří klub do skupiny City Football Group, která po celém světě vychovává talenty pro Manchester City, získává i zdánlivě provinční Lommel úplně jiný punc.

Právě do Lommelu se nyní z celé Evropy stahují talentovaní mladíci, kteří uvázli v sítích skautů Manchesteru City. Hodně nadějí se vkládá do Bulhara Filipa Krasteva. A mezi nejmladší členy lommelské „brigády“ už patří i jeden teprve šestnáctiletý kluk z Prahy.

Jmenuje se Christophe, ve všech možných fotbalových databázích má chybně uvedeno jméno Christopher. A klidně mu říkejte Kryštof, česky mluví naprosto perfektně.

Po tátovi se odvíjí jeho původ z Demokratické republiky Kongo, takže ho asi můžeme nazývat Afročechem. Každopádně právě udělal jeden velký krok ke splnění svého velkého snu. „Jednou bych chtěl hrát za největší klub na světě,“ říká. A vzhledem k tomu, kde se ocitl, asi není těžké uhodnout, že tím myslí Manchester City.

V Lommelu už bez problémů absolvoval zdravotní testy. A podle informací od jeho agenta Martina Kroba je přestup ze Sparty uzavřen. „Musím poděkovat Spartě, jmenovitě Tomáši Rosickému a Petru Hrdličkovi za konstruktivní přístup. I díky snaze City dokončit transfer co nejrychleji je výsledkem situace, kdy jsou spokojeny všechny strany, tedy hráč a jeho nový i bývalý klub.“

„Musím říct, že jsem velmi mile překvapen z toho, co jsem tady v Lommelu našel. Deset perfektních tréninkových hřišť, výborné zázemí, opravdu nádhera,“ říká Christophe Kabongo.

Foto: Archiv Martina Kroba

Vítejte v lommelském sportovním areálu s deseti perfektními travnatými hřišti.

„V klubu všichni mluví anglicky, s tím nemám nejmenší problém. A chci se učit i vlámsky, abych se dorozuměl i mimo klub. Budu chodit do školy pro cizince, kde se ten poměr obou jazyků dá nastavit.“

Připravovat by se měl s A-týmem, který bude útočit na postup do nejvyšší belgické soutěže, nastupovat by měl zprvu zejména za výběr U21. Když to výkonnostně zvládne, tak za lommelský A-tým.

Útočník, který narostl do 188 centimetrů, nezapomíná, odkud přišel. „Chtěl bych moc poděkovat lidem ze Sparty, pánům Kopáňkovi a Kriegovi, moc mi pomohli. Stejně jako panu Krobovi a skautovi Citizens, panu Holubovi. Bez nich bych tady nebyl.“

Kabongo už se mihl i českými mládežnickými výběry. Pořád si ale ještě může vybrat, jestli by v budoucnu jednou rád hrál za A-tým africké země, ze kterého pochází jeho otec, nebo za Česko. „To ještě rozhodnuté nemám,“ říká upřímně.

Teď má ale jiné starosti, chce se samozřejmě prosadit v novém působišti.

S fotbalem začínal na Meteoru, ve Spartě působil od 10 let. A krátce hostoval i ve Slavii. Na podzim 2019 vsítil v rudém dresu 12 branek, byl nejlepším střelcem týmu. A začalo kolem něj být rušno, zejména poté, co hráč odmítl se Spartou podepsat profesionální smlouvu.

Seznamte se: Christophe Kabongo v naší malé obrazové galerii:

+5

Zajímalo se o něj několik tuzemských klubů, po rozchodu s Pavlem Paskou i několik agentů. A Christophe Kabongo po dohodě s rodiči nakonec spojil svou další kariéru s agenturou Football Mechanic, ve které své fotbalové know-how rozvíjí Martin Krob, kterého veřejnost zná jako generálního ředitele Slavie z poměrně nedávného období.

„Začali jsme intenzivně pracovat, objevilo se hned několik zahraničních nabídek na stáže, od některých klubů i na angažmá. Nejkonkrétnější a nejrychlejší jednání přišlo ze strany Manchesteru City, přesněji ze strany divize City Football Group Emerging Talent,“ vysvětluje Martin Krob. Zmíněná síť má své pobočky v USA, Austrálii, Indii, Japonsku, Španělsku, Uruguayi, Číně a Belgii.

Věci pak nabraly rychlý spád. Došlo k dohodě a bokem nezůstala ani Sparta. Kabongo s ní podepsal profesionální kontrakt, a do Belgie tak přestoupil jako profesionální hráč.

Kdo patří do City Football Group

Manchester City

New York City

Melbourne City

Jokohama Marinos

Montevideo City Torque

Girona

Sichuan Jiuniu

Bombaj City

Lommel SK

„Vedle Manchesteru City spolupracuje Lommel úzce i s Anderlechtem, kde v managementu působí Vincent Kompany, bývalý kapitán Citizens. V Lommelu je pak sportovním ředitelem Ronny Van Geneugden. To jméno možná nikomu moc neřekne, ale hned při našem prvním rozhovoru ze sebe začal sypat jména Koller, Budka, Vonášek, Zítka, Pěnička… Se všemi těmi Čechy se dobře zná z jejich společného působení v Lokerenu,“ vysvětluje Martin Krob.

„Společně s Christophem přichází do týmu Lommelu více mladých hráčů z Evropy a Jižní Ameriky. A s nimi zkušený Stijn Wuytens, který naposledy hrál za Alkmaar. Počítáme, že bude mladým vzorem na hřišti i mimo něj,“ říká Ronny Van Geneugden, který v nedávné minulosti pracoval s mládeží velmi úspěšně v Genku.

„Před Kryštofem je pořád dlouhá cesta k tomu, aby se prosadil v profesionálním fotbale. Přestup do Belgie znamená první krok. Je skvělé, že je součástí organizace Manchesteru City. Nyní je potřeba, aby ukázal, že když si vybrali právě jeho, udělali dobře,“ uvedl Martin Krob, který mladíkovi v posledním půlroce zorganizoval individuální tréninky a intenzivní jazykovou přípravu.

Vedle Kabongova transferu do Lommelu realizovala Krobova agentura nedávno i přesun dalšího mladíka Lukáše Ambrose ze Slavie do Wolfsburgu.

„O tom se hodně hovoří, jestli by talentovaní kluci měli zůstávat doma, nebo rozvíjet své schopnosti v zahraničí. Nejsem zastáncem ani jedné té cesty. Vždycky záleží na konkrétní situaci, konkrétním hráči, roli hraje spousta aspektů. Hledám nejlepší řešení pro danou situaci a daného hráče, to je moje práce. Pro mnoho kluků to znamená zůstat doma, lépe využít jejich čas, pomoci jim třeba s individuálními tréninky,“ přemítá Krob.

„Stejně jako neexistuje univerzální velikost kabátu na různé typy postavy, ani tady neexistuje univerzální řešení. Každý hráč je potřebuje na míru. V případě Lukáše Ambrose i Kryštofa Kabonga šlo jednoznačně o přání hráčů a jejich rodin. A od toho se odvíjely další kroky. Nenajdete hráče, kterého bych přemlouval k odchodu do ciziny. A když sám cizinu zmíní, tak jako první ode mě uslyší o všech rizicích, která takový krok přináší.“

Christophe Kabongo vykročil podle svého agenta za velkou kariérou tou správnou nohou. „Moje životní motto zní: Život je fabrika na splněná přání. A právě jedno takové se teď plní i jemu,“ říká Martin Krob.

Foto: Archiv Martina Kroba

Christophe Kabongo, za pár let možná hvězda Manchesteru City.

Reklama

Doporučované