Hlavní obsah

Agresivní administrativa nás ničí, stěžují si malé pivovary. Dopředu platí statisíce

Malé pivovary chtějí jednat s ministryní o přílišné administrativě.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

I stotisícové částky musí malé pivovary dopředu odvádět na spotřební daň. Pro ně velké peníze, které by mohly investovat. Nyní se pivovarníci chystají na schůzku na Ministerstvu financí.

Článek

Zhruba čtyři sta nejmenších pivovarů si stěžuje na příliš velkou administrativu. Nejvíce jim vadí, že jsou úřady posuzovány z hlediska stability podniku. Na základě toho pak musí dopředu platit velké zálohy na spotřební daň. Často jde o částky v řádech desítek i stovek tisíc korun.

Například spolumajitel pivovaru Raven Ladislav Vrtiš si na sociální síti Facebook postěžoval, že jeho pivovar po třech letech vyhodnotil úřad jako nestabilní a uložil mu preventivní kauci sto tisíc korun, pro případ, že by neplatil spotřební daň.

Na základě toho se zvedla velká vlna ohlasů. Zareagovala i ministryně financí v demisi Alena Schillerová, které drobné pivovarníky pozvala k jednání.

Ti se proto dopředu sjeli do Prahy, aby se domluvili, jaké požadavky na Ministerstvu financí přednesou.

„Dospěli jsme k tomu, že budeme žádat, aby nás neposuzovali z hlediska stability firmy. Ideálně kdyby nás tak neposuzovali vůbec,“ říká Jan Šuráň, předseda Českomoravského svazu minipivovarů.

„Od výsledků jednání si slibuji, že by nám to mohlo pomoct s administrativou, protože jsou tady pivovary, kde reálně sedí člověk a celý den vyplňuje papíry,“ věří Jan Grmela, jednatel pivovaru Lucky Bastard.

Ministerstvo financí se ústy mluvčího vyjádřilo, že si podrobně během schůzky naplánované na 11. dubna vyslechne, jakým problémům pivovary čelí a bude se s nimi snažit najít řešení.

Reklama

Doporučované