Hlavní obsah

Agrofert dostane dotace za 51,2 milionu od zemědělského fondu

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Jde o podporu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem, kdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů.

Článek

Státní zemědělský intervenční fond oznámil, že začne proplácet dotace schválené Agrofertu.

Jde o podporu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem, kdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů.

Podpořeny budou dva projekty dohromady za 51,2 milionu korun.

Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací, nemůže je tak neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu. Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.

Více o Babišově podnikání:

Firmě, jejímž vlastníkem byl do roku 2017 Andrej Babiš a pak ji podle českého zákona o střetu zájmů byl nucen uložit do svěřenského fondu, se zemědělský fond rozhodl vyplatit podporu v době, kdy se očekává v Česku definitivní verze evropských auditů o tom, zda je Andrej Babiš (navzdory tomu, že uložil své firmy do svěřenských fondů) nadále ve střetu zájmů.

Předběžné verze dvou auditorských zpráv – o regionálních fondech a zemědělském fondu – byly zveřejněny v médiích letos na jaře s tím, že premiér Babiš ve střetu zájmů politických a podnikatelských je.

Server neovlivni.cz tento týden uvedl, že jeden ze dvou auditů – DG Regio – je hotov a překládá se do češtiny. Druhý audit týkající se právě zemědělských dotací se stále dokončuje.

Pokud by Evropská komise potvrdila předběžné závěry, znamenalo by to pro Agrofert potíže, protože by byl odstřižen od evropských dotací.

Mluvčí koncernu Karel Hanzelka ČTK řekl, že aktuální rozhodnutí zemědělského fondu vítá. Navzdory tomu, že závěry evropských auditů nejsou známy, si ho vykládá jako potvrzení toho, že veškeré čerpání dotací je podle příslušných zákonů a předpisů.

Reklama

Doporučované