Hlavní obsah

Air France zavádí covidové pasy do Karibiku, v budoucnu možná povinné

Foto: Profimedia.cz

Společnost Air France bude nové opatření testovat měsíc.

Reklama

Francouzská letecká společnost Air France zavádí pro lety na Guadeloupe a Mauricius zkušební covidové pasy. Ty budou zatím dobrovolné. Mohly by předcházet očkovacímu pasu EU.

Článek

S návrhem tzv. hygienických pasů (francouzsky pass sanitaire) přišla francouzská letecká společnost Air France. Ve čtvrtek začala na dobu následujícího měsíce testovat svou novinku na dobrovolnické úrovni, a to jen pro cestující, kteří poletí na karibské ostrovy Guadeloupe a Martinik. Informaci přinesla francouzská média.

Ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari nevylučuje, že by se tato praktika mohla stát v budoucnu nevyhnutelnou. Je tak možné, že bude elektronický průkaz vyžadován na všech cestovních trasách.

V současnosti se novinka týká jen dvou destinací z pařížského letiště Charlese de Gaulla do měst Pointe-à-Pitre na Guadeloupu a Fort-de-France na Martiniku.

Nový dokument prokazuje jeho majitele o tom, že je vůči covidu-19 imunní či podstoupil PCR test v požadované lhůtě před odjezdem. Toto opatření by mělo v budoucnu snižovat pravděpodobnost přenosu koronaviru přes hranice. Podle serveru Le Parisien přistoupila společnost Air France k tomuto kroku, aby „zlepšila zážitek z cesty a usnadnila proces na letišti“. Takový systém by podle ministra dopravy měl zároveň „zamezit padělkům“. Jeho další výhodou by pak mělo být právě usnadnění držení pandemických cestovních dokumentů a jejich digitalizace a ověřování.

Celý proces se bude odehrávat v mobilní aplikaci AOKpass, do které se budou podle novin Nice Matin pasažéři moci bezpečně zaregistrovat. Jejich PCR testy budou provádět partnerské laboratoře. Před nástupem na palubu ukáže cestující QR kód v telefonu, namísto QR kódu na papíře. Podle Air France tak aplikace ověří, zda je provedený test v souladu s pravidly v destinaci. To má zajistit technologie blockchain.

„Ode dneška můžeme odletět do Pointe-à-Pitre či Fort-de-France s výsledkem PCR testu v telefonu. Air France testuje aplikaci ICC AOKpass,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr dopravy Djebbari.

V čem se liší od evropského pasu?

Tento pasport je podle Nice Matin zcela odlišný od tzv. zeleného pasu Evropské unie, který před několika týdny navrhl prezident Emmanuel Macron. Evropská komise ho má představit 17. března. Půjde o dokument, který bude dokládat naočkování proti covidu-19, či negativní testy. Má rovněž usnadnit cestování.

Tento pas by také mohl uvádět, zda je cestující imunní proti covidu-19 díky protilátkám, uvedl mluvčí Evropské komise. Podle EK by se tak mohl stát platformou, která propojí odlišné přístupy k pandemickému cestování. Každý člen Unie si však bude moci stanovit jeho používání.

Mluvit o takovém dokumentu je ve Francii předčasné, zejména vzhledem k rychlosti očkování v mnohých evropských zemích. V současné době je naočkováno zhruba 10 procent Evropanů. Očkování rovněž není povinné.

Existenci takového pasu doprovází rozsáhlá debata o etických a lidskoprávních otázkách. Ne všichni obyvatelé Unie budou v krátké době naočkováni a ne každý občan vakcinaci bude moci podstoupit. Takový dokument by tedy diskriminoval ty, kteří se nemohou nebo nechtějí naočkovat, či doposud v očkovacích plánech nepřišli na řadu. Prozatím se prioritně očkují zdravotníci či senioři.

Reklama

Doporučované