Hlavní obsah

Airbnb čelí žalobám kvůli stáhnutí nabídek ubytování na Západním břehu Jordánu

Izrael chce kvůli stáhnutí služeb Airbnb jednat s americkou vládou.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Ubytovací gigant Airbnb své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že osady na území okupovaném Izraelem jsou jádrem konfliktu v regionu a odporují mezinárodnímu právu. Izrael to ale považuje za diskriminaci Židů. Firma totiž nabízí své služby i v jiných okupovaných regionech světa.

Článek

Americká platforma Airbnb přišla s kontroverzním rozhodnutím odstranit nabídky na ubytování v izraelských osadách na Západním břehu Jordánu. Sanfranciská firma odůvodňuje své rozhodnutí tím, že židovské osady na území Judeje a Samaří jsou „jádrem” izraelsko-palestinského konfliktu.

Krok Airbnb již kritizovala izraelská vláda a firma už dokonce čelí žalobě. Maanit Rabinovich z osady Kida požaduje od firmy kompenzaci ztrát pro sebe a další pronajímatele postižené rozhodnutím Airbnb.

Izraelská vláda prý tyto právní kroky podpoří a hodlá se v této věci spojit s vládou Spojených států amerických.

Osidlování území Západního břehu Jordánu, které Izrael okupuje od roku 1967, je v rozporu s mezinárodním právem. Podle čtvrté Ženevské úmluvy z roku 1949 je totiž osidlování okupovaných území zakázáno. Izrael však toto stanovisko, několikrát potvrzené mezinárodní komunitou, odmítá.

Ubytování v Tibetu Airbnb také nabízí

Diskriminace Izraele ze strany Airbnb totiž podle jeho představitelů spočívá především v tom, že platforma poskytuje svoje služby na dalších okupovaných územích. Podle stanice BBC se jedná konkrétně o Tibet a Severní Kypr.

„Je to čirá diskriminace vůči Židům v Judeji a Samaří. Je to vlastně rasistické rozhodnutí, a co víc, věřím že Izraeli měří dvojím metrem jenom proto, že tu žijí Židé,” vyjádřil stanovisko Izraele ministr turismu Jariv Levin.

Krok firmy Airbnb naopak vítají Palestinci. Ti považují existenci izraelských osad za hlavní překážku mírotvorného procesu v regionu. Izrael naopak tvrdí, že je toto téma záminkou k odkládání mírových jednání.

„Airbnb toto rozhodnutí učinilo, protože je to jediný způsob, jak se podřídit principům OSN týkajících se obchodu a lidských práv,” sdělil agentuře Reuters ředitel nevládní organizace Human Rights Watch pro Izrael a Palestinu Walid Asaf.

„Tímto rozhodnutím podniklo (Airbnb) zásadní krok proti krádeži půdy, diskriminaci a politice, která podrývá práva Palestinců,” dodává Asaf.

Reklama

Doporučované