Hlavní obsah

Airbnb v Praze spustilo „zážitky". Místo průvodců s deštníky veslování u náplavky

Jak vypadají pražské zážitky nabízené přes Airbnb?Video: Aleš Černý

 

Reklama

Turistický gigant Airbnb rozšířil počet měst, ve kterých nabízí svou službu „zážitky". Přibyla mezi ně Praha, která je na platformě jedním z nejnavštěvovanějších měst Evropy.

Článek

Podle vlastních údajů nabízí dnes on-line zprostředkovatel krátkodobých pronájmů Airbnb na světě přes 3 miliony pokojů. To z něj dělá většího ubytovatele, než je jakýkoli hotelový řetězec na světě. Podle serveru Insider Monkey má největší klasický globální hotelový hráč - síť Wyndham - „jen" 707 tisíc pokojů.

Za výsledek vděčí internetová firma i tomu, že se odchýlila od původní myšlenky sdílení a hlavně ve velkých a atraktivních městech si dnes lidé běžně pořizují byty proto, aby je pronajímali přes web turistům.

V několika městech proto už Airbnb hodně omezili nebo i de facto zakázali, k regulaci se chystá i Praha, která si kvůli tomu za dva miliony korun objednala pomoc od advokátní kanceláře.

Loni se ale zároveň Airbnb pustilo na nové pole, když v listopadu oznámilo spuštění služby „zážitky" (v originále experiences). Jedná se v podstatě o aktivity spjaté s daným místem, které pro turisty organizuje za peníze někdo z místních. Nejdřív šlo o tucet zkušebních měst. Hned v druhé vlně potom došlo i na Prahu.

Od hlavního byznysu - tedy zprostředkování pronájmů - se zážitky v mnohém liší. V prvé řadě přísnějším výběrem. Zatímco byt do nabídky může dát téměř kdokoli a není to nijak těžké, „zážitek" je podroben přísnějšímu výběru ze strany firmy.

„Máme speciální týmy, které nabídky posuzují. Tak, aby aktivity byly bezpečné a zároveň dostatečně zajímavé pro hosty," říká manažer Airbnb pro středoevropský region Andrew Verbitsky.

Zároveň se dušuje, že Airbnb v tomto případě přísně dbá na to, aby organizátoři zážitků splňovali všechny zákonné povinnosti - tedy měli živnost nahlášenou, platili daně a kde to je potřeba (třeba při přípravě jídla), měli i další úřední povolení.

Dodržování těchto věcí při pronájmech je přitom u bytů na Airbnb značně problematické - špatně se úřadům kontroluje, a tak třeba turistické poplatky většina ubytovatelů ignoruje.

Byznysplán je postavený na provizi firmy z platby za zážitek, která se pohybuje v řádech stokorun či tisícikorun. „Bereme si dvacet procent, což je v tomto byznysu obvyklá částka," komentuje to Verbitsky.

Přírodní léčiva i Václav Havel

Ubytovávání přes Airbnb také všude na světě dráždí hoteliéry, kteří ho považují za nekalou konkurenci. V případě „zážitků" se zase nabízí, že amatéři polezou do zelí průvodcům. Při pohledu na prvotní pražskou nabídku to tak ale nevypadá. Mainstreamovým turistickým tématům se Airbnb vyhýbá a sází na individuálnější a alternativnější typ atrakcí.

Třeba na workshop v ruční knihařské dílně, míchání přírodních farmak nebo pádlování či veslování na Vltavě.

I na provádění městem dojde, ale největších taháků se nedotkne. Naopak, v nabídce je třeba procházení nenápadných zákoutí s profesionálními fotografy, exkurze do Vinohradského pivovaru či procházka po místech spjatých s Václavem Havlem a jinými disidenty.

Jak některé z prvních pražských Airbnb zážitků vypadají, se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované