Hlavní obsah

Akademie věd představila centrum pro výzkum fyziky pevných látek

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V novém centru pro špičkový výzkum fyziky pevných látek, které stojí v pražském Ládví, budou vědci Akademie věd ČR (AV ČR) bádat od listopadu.

Článek

„V budově vzniklo 55 laboratoří pro výzkum nanoelektroniky, fotoniky, magnetismu, funkčních a bioaktivních materiálů a plazmatických technologií,“ řekl ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Michael Prouza.

„Fyzika pevných látek je oborem, který přináší věci každodenní potřeby, jako jsou třeba komunikační technologie, energetika nebo biomedicína. S jejími poznatky se v praxi navíc setkáváme v krátké době,“ řekla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Dodala, že fyzika pevných látek, které se budou vědci věnovat v novém objektu, je jednou z nejrychleji se rozvíjejících oblastí svého druhu.

Budovu nového pavilonu navrhlo architektonické studio Bogle Architects, které s Fyzikálním ústavem AV ČR už dříve spolupracovalo na vzniku laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. To dříve získalo první místo v Grand Prix architektů v kategorii novostavba. Pavilon v Ládví postavili pracovníci stavební firmy OHL ŽS. Na 3814 metrech čtverečních užitné plochy vzniklo mimo jiné 55 laboratoří a multifunkční sál s kapacitou 300 míst. Stavět se začalo v roce 2019 s tím, že hotovo bude do dvou let. Zažímalová dnes ocenila, že se stavbu podařilo dokončit ve stanoveném termínu i přes restriktivní opatření související s pandemií covidu-19, která stavbu provázela.

Nově vzniklý pavilon bude vybaven novými přístroji, jako jsou třeba nanoskop pro spektroskopii v teraherzové spektrální oblasti, rentgenový mikroskop nebo aparatura pro růst krystalů. Přístroje podle Prouzy budou do nové budovy dovezeny v dalších týdnech. Ústav budou stát 235 milionů korun.

Stavba je součástí projektu SOLID21 (Solid State Physics for 21st Century - Fyzika pevných látek pro 21. století). Fyzikální ústav na projektu, který získal z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání zhruba 560,3 milionu korun, pracuje od roku 2018.

Reklama

Doporučované