Hlavní obsah

Akcionáři Applu chtějí, aby firma řešila závislost dětí na smartphonech a tabletech

Akcionáři společnosti Apple chtějí, aby firma řešila závislost dětí na chytrých telefonech a tabletechVideo: AP

 

Reklama

Akcionáři se obávají o pověst firmy Apple a o snížení hodnoty akcií. V otevřeném dopise adresovaném technologické firmě upozorňují, že závislost na chytrých telefonech má negativní dopad na duševní i fyzické zdraví dětí. V USA podle průzkumů zažívá závislost na mobilních telefonech polovina teenagerů.

Článek

Společnost Apple je vystavena nečekané výzvě. Dva velcí akcionáři americké technologické firmy po ní požadují, aby podnikla kroky proti rostoucí závislosti dětí na chytrých telefonech a tabletech.

Výrobce populárních smartphonů iPhone a tabletů iPad by podle akcionářů měl vytvořit takový software, který by umožnil rodičům omezit používání přístrojů jejich dětmi.

Investiční společnost Jana Partners a důchodový fond kalifornských učitelů CalSTRS firmě Apple napsaly otevřený dopis. V něm poukazují na řadu studií o negativních dopadech nadměrného používání chytrých telefonů a sociálních sítí na duševní i fyzické zdraví dětí.

Upozorňují například na narušování vyučování ve školách, sníženou schopnost soustředění či zvýšené riziko dětských depresí a sebevražd.

Společnost Jana Partners a fond CalSTRS vlastní akcie Applu v hodnotě kolem dvou miliard dolarů (zhruba 43 miliard korun).

Podle serveru BBC se obávají, že pokud nebude firma znepokojivou situaci řešit, mohlo by to mít negativní dopad na její pověst i na cenu jejích akcií.

„Apple může sehrát rozhodující roli při dávání signálů technologickému průmyslu. Věnovat zvláštní pozornost zdraví a vývoji nové generace je správná věc, která je zároveň dobrá pro podnikání,” píší autoři v dopisu.

Podle loňského průzkumu společnosti Common Sense Media pociťuje závislost na mobilních telefonech polovina teenagerů ve Spojených státech, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované