Hlavní obsah

Aktivisté blokují rypadlo v lomu na Mostecku. Chtějí zavřít dvě elektrárny a rozhovor v televizi

Foto: Limity jsme my

Aktivisté na těžebním rypadle v hnědouhelném lomu Vršany

Reklama

aktualizováno •

Osm lidí obsadilo těžební rypadlo v hnědouhelném lomu Vršany na Mostecku.

Článek

Protestují proti tomu, že ČEZ chce prodat elektrárnu Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Dále jim vadí, že těžba a spalování uhlí způsobují změny klimatu. Na místě je policie.

Osm lidí proniklo na skrývkový bagr na Slatinické výsypce. Bagr byl v tu dobu mimo provoz, uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev.en Energy, které patří lom.

Podle prohlášení, jež má k dispozici ČTK, jde o autonomní skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“.

„Jasně říkáme ne prodeji Počerad, ne výjimce pro Chvaletice. Je potřeba obě elektrárny bezodkladně zavřít a s nimi i lom Vršany,“ uvádí se v manifestu.

Skupinka mladých lidí je součástí českého klimatického hnutí. „Akce, které probíhají v rámci českého klimatického hnutí podporujeme, ale podle nás je situace opravdu vážná, a myslíme si, že se o tom pouze mluví. Tak jsme chtěli touhle formou dát najevo, že situace je opravdu vážná. Vylezli jsme nahoru, aby náš hlas byl opravdu slyšet,“ řekla jedna z dívek, která odmítla zveřejnit svou totožnost.

Podle mluvčí Se.ven Energy obsadili protestující kolesové rypadlo K800 vysoké 31 metrů vysoké a 75 metrů dlouhé. „Událost jsme nahlásili Obvodnímu báňskému úřadu i Policii ČR, kterým při dalším postupu poskytneme maximální součinnost. V těchto případech je pro nás vždy nejvyšší prioritou bezpečnost a zdraví všech, kteří se v daném prostoru pohybují,“ dodala Sáričková Benešová.

Policie přijala hlášení o protestu kolem šesté ráno. „Na místě jsou mostečtí policisté a policisté speciální pořádkové jednotky. Policie opakovaně vyzvala účastníky této akce, aby opustila těžební stroj,“ řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Účastníci ale na vyzvání nereagují.

Jejich požadavkem prý je, aby s nimi udělala rozhovor Česká televize. Aktivisty policie sundávat z bagru nebude, protože je to nebezpečné. Místo zajistila, aby zabránila v přístupu dalším aktivistům.

Reklama

Doporučované