Hlavní obsah

Albánii zasáhly další otřesy půdy. Obětí už je třicet

Zemětřesení v Albánii.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Epicentrum otřesů bylo deset kilometrů severně od města Shijak, které je asi třicet kilometrů od hlavního města Tirany.

Článek

Počet obětí silného zemětřesení, které v úterý časně ráno postihlo Albánii, už vzrostl na 30, informovalo ve středu večer ministerstvo obrany. Bilance patrně stále není konečná, protože je mnoho těžce zraněných a pod troskami domů mohou být další lidé.

Několik albánských měst odpoledne vylekal další silný následný otřes. Země drží státní smutek k uctění památky obětí. V nejvíc postižených místech, obci Thumanë a přístavu Drač, vyhlásil premiér Edi Rama na 30 dnů stav nouze.

České velvyslanectví v Tiraně sdělilo Radiožurnálu, že Češi v zemi i budova ambasády jsou v pořádku. Velvyslanec Jaroslav Ludva připustil, že v zemi by mohli být i Češi, o kterých velvyslanectví neví, upozornil však, že zemětřesení udeřilo hlavně na pobřeží, kde už turisté nejsou, protože sezóna na plážích skončila.

Jeden člověk zemřel, když při silných otřesech vyskočil z budovy v okrese Kurbin asi 50 kilometrů severně od metropole. Ministerstvo obrany uvedlo, že muž zřejmě reagoval v panice. Další lidé zahynuli v troskách zřícených budov v Drači a v Thumanë.

V přístavu Drač, který leží asi 30 kilometrů západně od Tirany, podle AP pracují záchranáři na vyproštění lidí, kteří uvázli pod sutinami. V obci Thumanë zničily otřesy podle médií restauraci, poničeny jsou zde také nejméně tři bytové domy a transformační stanice. V několika městech jsou zavřené školy.

Epicentrum otřesů bylo deset kilometrů severně od města Shijak, které je asi třicet kilometrů od hlavního města Tirany, s ohniskem v hloubce 20 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGS. Podle Reuters oblast poté postihlo několik silných otřesů. Chvění země bylo citelné nejen po celém albánském pobřeží, ale rovněž v jižní Itálii, v Severní Makedonii, Kosovu, Černé Hoře či Srbsku.

Jen o několik hodin později zemětřesení o síle 5,4 stupně zasáhlo Bosnu, odkud však podle agentur dosud nejsou hlášeni zranění či větší škody.

Lidé v albánských oblastech, které byly nejvíce postiženy, utekli z domů do ulic, což byl případ i Tirany. Během posledních dvou měsíců je to druhé zemětřesení, které v albánské metropoli vyhnalo místní obyvatele ven.

Z videí na sociálních sítích je patrné, že v Drači se zřítila nejméně jedna budova. Další záběry ukazují domy s velkými prasklinami a poničenými zdmi. Vládní mluvčí agentuře Reuters řekl, že nejvíc byly poškozeny budovy právě v Drači.

Český ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru napsal, že Česko nabídlo Albáncům speciální tým hasičského záchranného sboru, který je připraven okamžitě vyrazit. Albánská strana nabídku zatím nepřijala, podle mluvčí hasičů Nicole Studené nyní přijímá pomoc ze zemí, které jsou geograficky blíže.

Když Albánii 21. září postihlo zemětřesení o síle 5,6 stupně a poničilo na 500 domů, albánské ministerstvo obrany uvedlo, že šlo o nejsilnější zemětřesení v zemi za posledních 30 let.

Ve středu albánská vláda vyhlásila den smutku. Uzavřené zůstanou všechny školy i další veřejné instituce.

Reklama

Doporučované