Hlavní obsah

Alkohol patří k deseti největším zabijákům. Kdo se v Česku nejčastěji upije?

Cirhóza jater způsobená nadměrným pitím patří k deseti nejčastějším příčinám úmrtí v Česku. (Ilustrační foto)

Reklama

aktualizováno •

Pokud chcete žít déle, chce to oženit se nebo vdát, vyplývá z dat ČSÚ.

Článek

Cirhóza jater, způsobená především přílišným pitím alkoholu, patří mezi deset nejčastějších příčin úmrtí Čechů. Zatímco muži umírají na problémy s játry nejvíce poté, co se rozvedou, ženy k nim dovede až smrt manžela.

Ovdovělí muži zase výrazně častěji než ostatní (včetně těch rozvedených) páchají sebevraždy. U rozvedených a ovdovělých žen je sebevražda zhruba stejně častá.

Vyplývá to z nově zveřejněných čísel Českého statistického úřadu, který mimo jiné sledoval i to, jak se v úmrtnosti Čechů projevuje jejich rodinné zázemí.

Obecně platí, že pokud chce člověk žít déle, měl by se raději oženit či vdát. „Osoby žijící v manželství mají nejnižší úmrtnost na všechny frekventované příčiny,” píše se ve zprávě.

Nejhorší úmrtnostní podmínky mají obecně svobodní, u mužů ale riziko některých onemocnění výrazně zvyšuje i rozvod nebo smrt manželky. Po rozvodu – kromě již zmíněné cirhózy jater – častěji než ostatní umírají také na Alzheimerovu nemoc, ovdovělí zase nejčastěji páchají sebevraždy.

Nejvýhodnější je oženit se, nebo vdát. (Zdroj: Český statistický úřad)

Češi obecně nejčastěji umírají na nemoci srdce – jde téměř o třetinu všech případů v loňském roce. Následují nádory a cévní nemoci mozku. „V případě úmrtí na cévní nemoci mozku došlo mezi roky 2009 až 2018 k relativně velkému poklesu, kdy se jejich počet snížil o celou jednu polovinu,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Z nádorů nejčastěji zabíjí rakovina plic. Daří se snižovat počet úmrtí na tradičního českého „strašáka” rakovinu tlustého střeva. „Úmrtnost na zhoubný novotvar tlustého střeva a konečníku mírně klesá u obou pohlaví,” uvedla Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Příčiny smrti se liší i podle věku. U mužů až do 40. roku převládají vnější příčiny, jako jsou nehody nebo sebevraždy. Mezi muži od 15 do 29 let tyto faktory hrály roli dokonce v 64 % případů.

Zatímco ve středním věku Čechy ohrožuje především rakovina, kolem 75. roku se nepřítelem číslo 1 stávají nemoci srdce. Celou polovinu z nich tvoří chronická ischemická choroba srdeční, následuje selhání srdce a akutní infarkt myokardu.

Čísla ukazují, že lidé v Česku také umírají později než před lety. „Snižuje se úmrtnost ve středním a vyšším věku. Úmrtí se postupně koncentrují do čím dál vyššího věku. U žen je nižší úmrtnost ve středním i ve vyšším věku, úmrtí se soustředí až do nejvyššího věku kolem 85 let,“ dodala Štyglerová.

Nejčastější příčiny úmrtí. (Zdroj: Český statistický úřad)

Reklama

Doporučované