Hlavní obsah

Alliday, bankovky se Sterlingem a Vardyho party. Anglie se baví vidinou fotbalového triumfu

Foto: Jakub Burian, Profimedia.cz

Harry Kane povede Albion na mistrovství světa v Rusku s kapitánskou páskou.

Reklama

Už pěknou řádku let nevstupoval anglický národní tým do světového šampionátu s takovými nadějemi jako letos. Mladíci z výběru Garetha Southgata disponují notnou dávkou talentu, kterou však doprovází absence zkušeností z velkých turnajů.

Článek

Angličtí fanoušci čekají na velký úspěch svých oblíbenců dlouhých 52 let. Poslední velký triumf Anglie na světovém šampionátu se totiž datuje do roku 1966, kdy na domácím turnaji vítězoslavně porazila ve finále Západní Německo 4:2.

Od té doby jsou s výkony Angličanů spojeny především neúspěchy. Do čtvrtfinále mistrovství světa se konstituční monarchie královny Alžběty II. probojovala naposledy v roce 2006. A i proto se britská stanice BBC pokusila ve vtipném videu o predikci toho, jak by to vypadalo, kdyby Anglie letos opravdu získala titul mistrů světa.

Hlavní zodpovědnost za anglické výkony bude ležet na bedrech světové hvězdy, kapitána týmu a největší ofenzivní hrozby Harryho Kanea. Dvojnásobného nejlepšího střelce Premier League pak budou v útočné fázi doplňovat zejména Raheem Sterling z Manchesteru City nebo spoluhráč z Tottenhamu Dele Alli.

Tým, který je složený pouze z hráčů Premier League, však už několikrát ztroskotal na výkonech svých brankářů. Fanoušky Albionu ještě teď mrazí, když si vzpomenou na minely Davida Seamana, Paula Robinsona, Roberta Greena, Scotta Carsona, Davida Jamese nebo naposledy Joea Harta. Tentokrát padla volba na gólmana Evertonu Jordana Pickforda, jehož starty za národní tým byste napočítali na prstech jedné ruky.

Southgate riskuje a sází na mládí a talent. Vyjde mu to?

26 let a 18 dní. Takový je průměrný věk člena anglického týmu, což z největší země Velké Británie dělá po Nigérii a Francii třetí nejmladší celek letošního mistrovství světa. Po brankářích jde i tady o velkou neznámou.

O nezkušenosti dvanáctého týmu světového žebříčku FIFA svědčí i průměrný počet odehraných zápasů na mezinárodní scéně. Ten je momentálně 19,5 utkání na jednoho hráče a vůbec nejzkušenějším hráčem Anglie je obránce londýnské Chelsea Gary Cahill, který odehrál v reprezentačním dresu 59 zápasů. Gareth Southgate a jeho svěřenci budou chtít navíc odčinit nepovedené vystoupení z posledního mundialu v Brazílii. Před čtyřmi lety byli Angličané nalosováni do zřejmě nejsilnější skupiny D. Ve čtyřčlenné společnosti Kostariky, Uruguaye a Itálie získala Anglie pouze jeden bod za remízu s Kostarikou a s šampionátem se rozloučila už po třech utkáních.

Podívejte se na představení týmu Anglie před MS:

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Tehdejšího trenéra Roye Hodgsona nahradil v roce 2016 Sam Allardyce, který se však s postem hlavního kouče rozloučil po aféře s tajnými nahrávkami po pouhých 67 dnech. Od té doby vede Albion bývalý obránce Gareth Southgate. Ten se chce zřejmě poučit z chyb a přehmatů svých předchůdců a do Ruska povolal anglickou omladinu. Mistrovství světa v roce 2014 zažilo ze současného kádru pouze pět hráčů. Fanoušci v konečné nominaci nenašli jména jako Smalling, Wilshere nebo Lallana. Barvu ruských trávníků si naopak zblízka prohlédnou mladíci Ruben Loftus-Cheek (22 let) a Trent Alexander-Arnold (19 let).

Do světového šampionátu v Rusku vstupují Angličané pondělním zápasem proti Tunisku, se kterým se utkali naposledy v roce 1998 na mistrovství světa ve Francii. Ve skupině G se dále utkají ještě s Belgií a Panamou. Všichni angličtí fanoušci si přejí, aby to tentokrát dopadlo lépe než před dvaceti lety, kdy Anglie vypadla v osmifinále s Argentinou. A kdo ví, třeba královna Alžběta II. opravdu vyhlásí v půlce července bankovní „Alliday“, natisknou se poštovní známky s anglickými fotbalovými hrdiny a platit se bude bankovkami s Raheemem Sterlingem.

Reklama

Doporučované