Hlavní obsah

Američané otevřeli boj v Sýrii. Putinova reakce je prudká

Rusko-americké vztahy po útoku na Sýrii.

 

Reklama

Při pátečním ranním útoku 50 až 60 Tomahawků byla zničena syrská letecká základna u Homsu.

Článek

Americký útok na syrskou leteckou základnu nedaleko Homsu si vyžádal nejméně sedm obětí a dalších devět lidí zranil. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na syrské úřady. Údaje o materiálních škodách na základně se liší. Ruská státní televize uvedla, že bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej je relativně v pořádku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) americké nálety základnu téměř úplně zničily.

Rusko v reakci na americký úder pozastavilo platnost ujednání s Američany, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v této blízkovýchodní zemi. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí.

Riziko ve vzduchu, telefony mlčí

Telefonický rozhovor prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa kvůli americkému úderu v Sýrii se zatím neplánuje, uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje, že Trump před volbami sliboval boj proti terorismu, ale "dopadlo to přesně naopak", když nálet prospěl teroristům.

Americký útok podle mluvčího také výrazně zvýšil riziko incidentů mezi ruskými a americkými letouny.

Jak vypadal Trumpův útok na Sýrii? Podívejte se:

Útok na Sýrii.

Spojené státy v pátek nad ránem místního času (krátce po půlnoci SELČ) zaútočily na leteckou základnu Šajrát, jež leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od města Homs. Podle USA právě z této základny startovala vládní letadla, které podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib. Po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes osm desítek lidí. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila chemikálie, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Spojené státy vypálily na základu Šajrát střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60. Podle amerického ministerstva obrany na základně zasáhly několik cílů, včetně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla.

Syrská státní televize americký útok na základnu potvrdila. Označila jej za „americkou agresi".

Reklama

Doporučované