Hlavní obsah

Američané si připomněli výročí konce otroctví. Pokračovaly i protesty

Foto: Profimedia.cz

Oslav se zúčastnily tisíce lidí po celých Spojených státech. V mnoha městech byly oslavy spojeny s protesty za ukončení rasových nerovností.

Reklama

Tisíce Američanů si v pátek na slavnostních průvodech a shromážděních připomněly 155. výročí ukončení otroctví po občanské válce v polovině 19. století. Akce provázela kritika diskriminace a rasismu.

Článek

Oslavy tzv. Juneteenthu se konaly v době zvýšeného napětí a ostrých kritik diskriminace a rasismu, které se staly v posledních týdnech velkým tématem v reakci na úmrtí černocha George Floyda. V metropoli Washingtonu demonstranti strhli sochu konfederačního generála Alberta Pikea, což vzápětí na Twitteru odsoudil prezident Donald Trump.

Juneteenth

Takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků. Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, ale toto rozhodnutí nebylo až do konce občanské války uplatňováno.

„Jsem černoška, v této zemi žiju už 20 let a přišla jsem sem říct, že na černošských životech záleží. Záleží na životech mých dětí a mých bratrů a já chci, abychom zde mohli žít v bezpečí,“ řekla AFP 38letá Tabatha Bernardová původem z Trinidadu a Tobaga, která se zúčastnila průvodu v New Yorku.

Davy lidí proudily také přes Brooklynský most v New Yorku, tisíce dalších se sešly ke společné modlitbě v Atlantě. Manifestace se konaly i v Dallasu, Chicagu, Detroitu či St. Louis. V metropoli Severní Karolíny protestující strhli část pomníku Konfederace, která za americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví.

Ve Washingtonu se demonstranti sešli u pomníku amerického černošského pastora a bojovníka za rasovou rovnoprávnost Martina Luthera Kinga a odsuzovali „rasismus, útlak a policejní násilí“. Skupina demonstrantů, která nebyla součástí akcí na připomínku Juneteenth, v centru města strhla a zapálila sochu konfederačního generála Pikea.

Podle televizní stanice NBC jim policie při snaze povalit sochu nijak nebránila, později jen muži v uniformě hořící monument uhasili a opět se stáhli. To rozezlilo prezidenta Trumpa, který na Twitteru napsal, že policie takovým činům nemůže jen přihlížet. „Tihle lidé by měli být okamžitě zatčeni. Je to hanba pro naši zemi!“ napsal.

O pomnících představitelů Konfederace, která během americké občanské války hájila otroctví, se v USA diskutuje pravidelně a nyní během demonstrací proti rasismu ještě intenzivněji. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů. Pikeova socha je jediným pomníkem příslušníka konfederační armády ve Washingtonu, připomíná ho ale hlavně jako spisovatele a filantropa, nikoli jako vojáka.

Reklama

Doporučované