Hlavní obsah

Američanka čtyřikrát za sebou přeplavala Lamanšský průliv. Rekordní výkon jí trval přes 54 hodin

Foto: Twitter/Lewis Pugh

Sarah Thomasová.

Reklama

První osobou na světě, která v kuse čtyřikrát za sebou přeplavala Lamanšský průliv, se dnes ráno stala Sarah Thomasová z Colorada – sedmatřicetiletá vytrvalkyně, která ještě před rokem bojovala s rakovinou.

Článek

Svůj pokus Thomasová zahájila v neděli a zdárně ho dokončila v úterý ráno. Ve vodě strávila celkem přes 54 hodin. Plánovaná vzdálenost, kterou měla uplavat, byla necelých 130 kilometrů, kvůli silným proudům se jí ale nepodařilo držet si rovnou trasu, a uplavala tak celkem 208 kilometrů.

Udělala to pro „všechny přeživší“, kteří bojovali nebo bojují s rakovinou. Ona sama dokončila léčbu rakoviny prsu teprve minulý rok.

„Nemůžu uvěřit, že jsme to dokázali,“ řekla Thomasová BBC krátce poté, co dokončila velenáročnou výzvu. „Na pláži na mě čekala spousta lidí, aby mi poblahopřáli. Bylo to od nich moc hezké, ale já jsem byla omráčená,“ řekla. „Jsem opravdu unavená,“ dodala.

Posunula hranice lidských limitů

Thomasové poblahopřál na Twitteru i Lewis Pugh, známý britský vytrvalostní plavec. Napsal, že plavkyně svým výkonem prolomila mínění o limitech lidských možností.

Největší potíže Thomasové prý působila slaná voda, která jí působila bolesti krku a úst. Zároveň ale Thomasová dodala, že se o ni perfektně postaral její tým, díky kterému dokázala zůstat silná.

„Poslední návrat z Francie byl definitivně náročný. Trvalo to věčně a proud mě hodně zanášel,“ popsala Thomasová BBC své nejtěžší chvíle.

Thomasová čtyřnásobným zdoláním průlivu překonala rekord. V minulosti se to nikomu nepodařilo a jen čtyři lidé na světě dokázali průliv přeplavat třikrát za sebou.

Energii Thomasová doplňovala z proteinového nápoje s elektrolyty a trochou kofeinu, který jí pomáhal s ospalostí. Její tým jí nádobu s nápojem posílal po laně.

Reklama

Doporučované