Hlavní obsah

Americká ekonomika roste stále dost silně, Trump má důvod k oslavě

Donald Trump.

Reklama

Americké ministerstvo zveřejnilo rychlý odhad hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí.

Článek

Donald Trump má důvod k úsměvu. Po týdnu plném turbulencí má záminku k alespoň částečnému uklidnění.

Americká ekonomika zpomalila sice svůj růst ze 4,2 procenta ve třetím čtvrtletí na 3,5 procenta, ale všichni očekávali ještě silnější šlápnutí na brzdu. Takže rychlý odhad HDP, který zveřejnilo americké ministerstvo obchodu, je vlastně dobrou zprávou.

„Pro tuto chvíli lze ale předpokládat, že dnešní dobrá makroekonomická čísla přispějí ke zklidnění situace na amerických i světových burzách, které za sebou mají poměrně turbulentní týden,” uvedl analytik Lukáš Kovanda.

Na silném růstu americké ekonomiky mají velkou zásluhu sami Američané – nakupují. Silný růst spotřebitelských výdajů však kompenzoval nepříznivý vývoj zahraničního obchodu. Největší světová ekonomika tak zřejmě zůstává na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu, který si stanovila za cíl administrativa prezidenta Donalda Trumpa.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, se ve třetím čtvrtletí zvýšily o čtyři procenta. To bylo nejprudší tempo za téměř čtyři roky. Spotřebu podporují zejména příznivé podmínky na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v USA v září sestoupila na 3,7 procenta a dostala se na nejnižší úroveň za téměř půlstoletí.

Americká ekonomika těží rovněž z Trumpovy daňové reformy a ze zvýšených vládních výdajů. Na zahraniční obchod má ale negativní dopad konflikt s Čínou, v jehož důsledku již na sebe letos Washington a Peking vzájemně uvalily cla na zboží v hodnotě stovek miliard dolarů.

Reklama

Doporučované