Hlavní obsah

Americké prezidentské volby jako klání miliardářů? Za demokraty se chystá kandidovat Bloomberg

Foto: AP

Miliardář Michael Bloomberg.

Reklama

Miliardář a vlastník agentury Bloomberg se netají obavami, že současní demokratičtí kandidáti nemají šanci Donalda Trumpa porazit.

Článek

Příští rok na podzim se v prezidentských volbách rozhodne, zda Američané dají Donaldu Trumpovi znovu zelenou, nebo zda se do oválné pracovny nastěhuje nový nájemník.

Za republikánskou stranu kandiduje jen pár jmen, hlavním hegemonem je zde jasně současný prezident. Zato demokraté se už několik měsíců potýkají se svíravým pocitem, že nepostavili proti Trumpovi dostatečně silného kandidáta. Mezi největší demokratické favority patří bývalý viceprezident Joe Biden.

Anketa

Má Michael Bloomberg šanci porazit Donalda Trumpa v prezidentských volbách?
Ano
65,8 %
Ne
34,2 %
Celkem hlasovalo 878 čtenářů.

V noci na pátek ale médii prolétla zpráva, že kandidaturu za demokratickou stranu zvažuje sedmasedmdesátiletý miliardář Michael Bloomberg.

Bloomberg dříve tvrdil, že se voleb neúčastní, podle čtvrtečního prohlášení jeho politického poradce Howarda Wolfsona ale zřejmě mění názor. Podle něj se Bloomberg obává, že demokratičtí kandidáti nejsou dostatečně silní a schopní a nejsou v „dobré pozici“ k poražení Trumpa.

Miliardář kandidaturu zatím oficiálně nepotvrdil. Nicméně se očekává, že se zúčastní primárních voleb v Alabamě. Podle deníku The New York Times by mohl Bloomberg dohady rozdmýchat už tento týden.

V politice není Bloomberg žádný nováček, v minulosti působil v řadách Republikánské strany a po tři volební období sloužil jako starosta New Yorku.

Magazín Forbes jeho majetek ocenil na 52 miliard dolarů (přibližně 1 202 miliard korun). V seznamu nejbohatších Američanů figuruje na devátém místě, celosvětově mu pak patří čtrnáctá pozice.

Reklama

Doporučované