Hlavní obsah

Trump pomalu, ale jistě rozjíždí předvolební kampaň. Přivlastňuje si cizí úspěchy a slovně útočí, na koho se dá

Foto: Twitter.com/AnyaLitvak, Seznam Zprávy

Zaměstnanci, kteří si do práce nepřišli poslechnout Trumpův projev, nedostali denní výplatu.

Reklama

Do amerických prezidentských voleb sice zbývá ještě více než rok, úřadující prezident Donald Trump však již pomalu začíná pracovat na své předvolební kampani. Jak je již jeho zvykem, je plná útočných a kontroverzních výroků o členech Demokratické strany či náboženských skupinách, ale také slov chvály vůči vlastní administrativě. Někdy však dokonce i za práci, kterou ve skutečnosti udělal někdo jiný.

Článek

Americký prezident Donald Trump se ve středu opřel do židovských voličů Demokratické strany. Prohlásil o nich, že tím ukazují „buď totální nedostatek znalostí, nebo velkou neloajalitu“. Výrok vyvolal silnou kritiku – podle Židovské demokratické rady Ameriky (JDCA), která sdružuje židovské členy Demokratické strany, se prezident snaží „zneužívat antisemitismus v politickém boji“.

Není to však první slovní útok s rasovým podtextem, který od prezidenta v poslední době přišel. V červenci se nevybíravě vyjádřil o čtyřech kongresmankách barevné pleti a kritičkách jeho politiky. Doporučil jim, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí.

Konkrétně šlo o černošku Ayannu Pressleyovou, Alexandriu Ocasiovou-Cortezovou s portorickými kořeny, Ilhanu Omarovou, která je původem ze Somálska, a Rashidu Tlaibovou, jež má rodinu v Palestině.

Všechny čtyři ženy jsou členkami Demokratické strany, do jejíchž členů se Trump také často strefuje. Naposledy takto verbálně zaútočil na již zmíněné kongresmanky Ilhanu Omarovou a Rashidu Tlaibovou, které opakovaně nařkl z antisemitismu, a řekl, že „nenávidí Izrael“.

Na nátlak Trumpa Izrael oběma členkám Kongresu zablokoval vstup do země, když chtěly navštívit Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém. Později Izrael „humanitární“ návštěvu Tlaibové povolil, aby mohla navštívit rodinu, ona však odmítla s odkazem na nepřijatelné podmínky, které si židovský stát údajně klade.

Po středečním obvinění židovských voličů z „velké neloajality“ prezident Trump na Twitteru poděkoval autorovi konspiračních teorií a členovi Republikánské strany Waynovi Allynu Rootovi za „moc krásná slova“. Ta Trumpův podporovatel prohlásil na americké televizi Newsmax, kde působí jako moderátor. „Prezident Trump je pro Židy a pro Izrael tím nejlepším prezidentem v historii světa, nejen pro Ameriku. Lidé v Izraeli ho milují, jako kdyby byl král Izraele. Milují ho jako druhého Krista. Američtí Židé ho ale neznají ani ho nemají rádi,” citoval prezident Rootův výrok.

Ve Spojených státech žije podle údajů Světového židovského kongresu mezi 5,3 a 6,4 milionu Židů, a tvoří tak největší či druhou největší židovskou komunitu na světě (přesné pořadí závisí na použitých statistických metodách a použitých zdrojích). Mezi známé osobnosti hlásící se k tomuto náboženství patřila jména jako fyzik Albert Einstein či spisovatel Joseph Heller, dnes se mezi ně řadí například režisér Woody Allen, herci Zac Efron a Sarah Jessica Parkerová nebo bývalý demokratický kandidát na prezidenta, nyní nezávislý senátor Bernie Sanders. Ten o sobě ve spojení s Trumpovým středečním výrokem prohlásil, že je „hrdým Židem, který se nebojí o hlasy pro demokraty“.

Když nepřijdete, nedostanete zaplaceno

Poněkud nezvyklé podmínky nedávno nastavila petrochemická společnost Royal Dutch Shell pro tisíce zaměstnanců pensylvánské pobočky, kam Donald Trump zavítal na návštěvu, která se taktéž neobešla bez sebestředného projevu.

Pracovníci měli podle deníku Pittsburgh Post-Gazette minulé úterý na výběr: buď mohli několik hodin stát ve velké hale a přivítat tam amerického prezidenta, nebo mohli zůstat doma a za daný pracovní den nedostat zaplaceno. Pravidel, která provázela prezidentskou návštěvu nově otevřené továrny, bylo ovšem více.

Zaměstnanci, kteří se rozhodli přijít ten den do práce, museli dlouhé hodiny a bez pauzy na oběd stát v hale, podle pokynů navíc nesměli vyjádřit nesouhlas s prezidentovým projevem. „Žádné pokřikování, protestování nebo cokoliv, co by značilo projev odporu, nebude na této události tolerováno. Hlavním tématem akce je propagovat dobrou vůli unijních spolků. Vaši obchodní vedoucí a správci s tímto souhlasili,” stálo v nařízení.

Na rozdíl od kolegů, kteří se akci rozhodli bojkotovat, získali příchozí zaměstnanci vedle denní výplaty i pravidelný týdenní příplatek za přesčasy. Podle mluvčího společnosti Shell Raye Fishera mají tamní zaměstnanci 56hodinový pracovní týden, z čehož 16 hodin tvoří započítané přesčasy.

Pracovníci, kteří si přišli poslechnout Trumpův projev a zároveň přišli do práce i v pátek, čímž splnili požadovanou hranici na přesčas, tedy získali 1,5násobnou výplatu oproti těm, kteří nedorazili, i když ani jedna ze skupin v den návštěvy nepracovala. Události se podle deníku zúčastnilo více než dva tisíce zaměstnanců.

„Shell tohle chtěl udělat a my jsme se tomu přizpůsobili,” řekl deníku Pittsburgh Post-Gazette Ken Broadbent, obchodní manažer jednoho z unijních spolků Steamfitters Local 449. „Jsme rádi, že tu práci máme. Prezident je prezident, ať už ho máme rádi, nebo ne. Kvůli jeho titulu ho respektujeme,” dodal manažer. Několik vedoucích pracovníků unijních spolků však podle deníku uvedlo, že je o chystaných opatřeních nikdo předem neinformoval.

Podle předsedy jednoho unijního spolku, který nechtěl být jmenován, se jeden pracovní den ve výrobně rovná 700 dolarů za výplatu, benefity a příspěvky na cestování do práce.

Továrna tu stojí jen díky mně, tvrdil Trump

Americký prezident do firmy přijel kvůli podpoře energetického průmyslu. Ve své více než hodinu trvající řeči pochválil těžbu plynu v regionu Appalachia a vyjádřil obdiv vůči ocelovému dědictví západní Pensylvánie. Podle deníku se dočkal vřelého, místy až oslavného přivítání.

Během projevu se nechal slyšet, že stavba továrny probíhá jen díky jeho administrativě a že bez ní by výstavby nebyli schopní. Uvedl tak navzdory tomu, že projekt schválila administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy již v roce 2016.

„Budu mluvit s několika vašimi unijními lídry a řeknu jim: ‚Doufám, že mne podpoříte.’ A pokud tak neudělají, odhlasujte si, sakra, jejich odvolání, jelikož nedělají svou práci,” řekl rovněž před zaplněnou výrobní halou prezident Donald Trump. Podle zpravodajského serveru HuffPost se tak odklonil od původně plánovaného ústředního tématu jeho řeči, čímž měla být energetika, k místy až útočnému projevu, který působil jako součást předvolební kampaně.

Továrna Shell v americkém okrsku Beaver County je ve výstavbě od roku 2017. Podle deníku The New York Times se jedná o jeden z největších stavebních projektů ve Spojených státech, který zaměstnává více než pět tisíc lidí. Jejím úkolem bude zpracovávat etan a vyrábět z něj plastové pelety, ročně by měla produkovat více než milion tun plastů.

Ochránci životního prostředí a představitelé místní komunity tak kvůli tomu vyjádřili obavy, že továrna bude svou výrobou znečišťovat tamní ovzduší a zvýší produkci uhlíkových emisí a plastového odpadu. Protest proti výstavbě továrny probíhal i v den Trumpovy návštěvy jen několik kilometrů od místa. Zhruba dvě stovky účastníků tam protestovaly s transparenty jako „Shell no“ či s nafukovací figurínou prezidenta.

Reklama

Doporučované