Hlavní obsah

Americkému páru se narodila jednovaječná čtyřčata

Foto: Needpix.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

V americkém Dallasu se narodila jednovaječná čtyřčata bez zásahu reprudukční medicíny. Jedná se o velkou raritu: šance takového těhotenství je 1 ku 15 milionům.

Článek

V den 34. narozenin Američanky Jenny Marrové se s manželem rozhodli, že založí rodinu. Ona i její manžel Chris jsou oba jedináčci. Bývali by byli spokojeni s čtyřčlennou rodinou - miminkem a psem.

Pozitivní těhotenský test vyšel Jenny 6. října. To ale nikdo netušil, že manželé čekají medicínský zázrak: identická čtyřčata. Podle její lékařky Lauren Murrayové je takových případů v literatuře zaznamenáno jen 72.

Po deseti týdnech těhotenství podstoupila Marrová první prohlídku. „Paní doktorka udělala sono a najednou se začala tvářit zvláštně. Dokonce od nás otočila obrazovku,“ řekla Jenny Marrová novinám The Washington Post. „Myslela jsem si, že něco není v pořádku s tlukotem srdce.“ Lékařka ale nastávajícím rodičům sdělila, že je opak pravdou. Na na ultrazvuku spatřila tři srdce. Následně otočila obrazovku a Chris Marr zbledl a omdlel.

Po několika minutách šoku oba nastávající rodiče propukli v pláč. „Je hrozné to takto říci, ale nejsem si jistý, zda to byly slzy štěstí,“ řekl deníku Chris Marr. „Byli jsme naprosto ohromeni a upřímně i vyděšeni.“

„Do oplodnění nezasahovali lékaři a ani nic podobného nemáme v rodině. Byl to naprostý šok,“ uvedla Jenny Marrová.

To ale zdaleka nemělo být všechno.

O týden později, když se s novinkou smířili, vyhledali specialistu na riziková těhotenství, Briana Rineharta. „Znovu sestra, která prováděla sono, udělala ten zvláštní výraz,“ uvedla Marrová. „Nechtěla říct, co jí trvá tak dlouho, dokud nebude přítomný doktor. Ale zamumlala něco ve smyslu, že je jisté, že jsou tam čtyři.“

„A tak se ze tří dětí staly čtyři. Řekl jsem, že je to naše poslední prohlídka, protože by jich bylo stále víc a víc,“ prohlásil se smíchem Chris Marr.

Podle doktora Rineharta je šance, aby pár zplodil taková čyřčata, asi 1 ku 11 až 15 milionům. „Dvojčata, trojčata a čtyřčata jsou teď mnohem častější díky asistované reprodukci. Přírodní cestou je to velmi vzácné,“ řekl.

Porod v době koronaviru

Identická jednovaječná čtyřčata se narodí, pokud se oplodněné vajíčko rozdělí vedví a obě vzniklé buňky se rozdělí znovu stejným způsobem. Na rozdíl například od dvojvaječných čtyřčat, která se narodí z odlišných vajíček, identická čtyřčata sdílí jednu placentu.

„Zjednodušeně řečeno, neidentická čtyřčata cestují odlišnými pruhy po dálnici, aby zaparkovala na jednom parkovišti, zatímco identická putují ve stejném pruhu, ve stejném autě a přistanou na jednom bodě,“ vysvětlil Rinehart.

Podle něj je každé těhotenství riskantní, v tomto případě je ale risk znásoben čtyřmi. Tělo na to není stavěné. Takové matky čelí vysokému tlaku, cukrovce a jiným zdravotním potížím. Děti jsou pak vystavené hrozbě nerovnoměrné distribuci krve, což by znamenalo nedostatek kyslíku či živin.

Chris Marr prožíval celé těhotenství v obavách, zatímco jeho žena byla optimistická. Podle Marra byl její postoj po celou dobu výjimečný. Vše proběhlo standardně a sourozenci vyrostli rovnoměrně a zcela v pořádku.

A pak přišel koronavirus.

Jenny Marrová porodila předčasně v 28. týdnu těhotenství 15. dubna. V době, kdy se nemocnice připravovaly na nejhorší.

Byla to první chvíle, kdy pocítila obavy. Vše ale proběhlo v pořádku a během tří minut přišli císařským řezem všichni čtyři chlapci - Harrison, Hardy, Henry a Hudson - na svět. Všichni byli na jednotce intenzivní péče pro novorozence. Poslední chlapec dorazil domů až minulý týden. A teprve nyní o všem informovali média.

„Každý má už teď zcela jinou osobnost,“ řekl Chris Marr. „Je neuvěřitelné to sledovat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované