Hlavní obsah

Americký fotbal letos stokrát jinak ve světle covidu a politiky

Foto: Kamil Herák

Myles Jack inzultuje v Jacksonville na Floridě hostujícího Demarcuse Robinsona z Kansas City Chiefs.

Reklama

Zápasem loňského šampiona Kansas City Chiefs proti Houston Texans začala liga amerického fotbalu. NFL se chystá na sezonu plnou změn a fotbal se stal ústředním tématem také na předvolební politické scéně.

Článek

Obří stadiony naplněné do posledního místa, pyrotechnická show na začátku, dramatické představování hráčů za hlasité hudby, americká hymna živě v podání těch nej z lokální scény konkrétních měst, roztleskávačky s dokonalými pohyby a dokonalým make-upem. Začátek sezony NFL, ligy amerického fotbalu, je pro Američany něco jako olympiáda.

Soutěž, ve které se fandí na doraz a která zdaleka není jen mužskou záležitostí. Americký fotbal prožívají celé rodiny. Letos se ovšem zahájení a zřejmě i celá sezona bude muset bez všech doprovodných prvků obejít a zůstane „jen“ fotbal.

Zatímco některé týmy už oznámily, že na stadionu nepřivítají jediného diváka po celou sezonu (například Las Vegas Raiders), jiné - Kansas City Chiefs nebo Jacksonville Jaguars - brány otevřou tisícům fanoušků. V každém městě budou zápasy vypadat jinak, kluby se rozhodují podle nařízení jednotlivých států a vše se bude v průběhu roku měnit.

Jedno je ale jasné, letošní fotbalová sezona bude úplně jiná. NFL ve snaze nezklamat fanoušky a nepřijít o výdělky, které každý rok dosahují v průměru okolo 15 miliard dolarů, se technicky detailně připravila a vydala seznam instrukcí, jak vyprodukovat tu nejlepší a nejvěrnější zvukovou kulisu. Každý stadion má k dispozici paletu různých ligou předem schválených zvuků, které mají nahradit přítomné diváky, podobně jako to dělá NBA.

Diváci u televize tak kromě skutečných zvuků ze zápasu uslyší i takto namíchané audio z předchozích zápasů. „Bude to přinejmenším zvláštní. Většinou i tak sleduju fotbal doma, ale ta zvuková kulisa je pro každého diváka hrozně důležitá. Moc si neumím představit, jak to bude fungovat - a určitě nepřítomnost diváků ovlivní hráče,“ odhaduje Lee Meisner, který se na začátek sezony těší i z toho důvodu, že bude mít v době covidové pocit návratu k normálu.

U televize místo na hrací ploše letos bude muset svůj oblíbený sport sledovat i Kamil Herák. Jediný Čech, který se pravidelně s fotoaparátem dostává do bezprostřední blízkosti hráčů NFL. Do USA jezdí od roku 2011 a poprvé na fotbalovém hřišti fotil před čtyřmi lety v Minneapolisu. Také letos v listopadu měl zamířit do Spojených států, konkrétně do New Orleansu, kde se chtěl dva týdny naplno věnovat tamnímu týmu Saints a jeho quarterbackovi Drew Breesovi, o kterém se proslýchá, že sezona 2020/2021 bude jeho poslední.

„Plán byl strávit v NOLA dva týdny, vidět dva tři zápasy, nějaký z nich fotit. Už je jasné, že to nevyjde. Trochu se upínám k prosinci, případně play off v lednu, ale je to spíš v rovině přání a mám-li být realista, NFL uvidím asi až příští rok,“ říká Herák, podle kterého americký fotbal nabírá na popularitě i u českého publika. „Fanoušci se určitě těší, i když jsme všichni v očekávání, jak to bude vypadat bez diváků, případně jak dlouho budou stadiony prázdné. Fotbal bez diváků bude podle mě divný. Obecně jsou ale čeští fanoušci amerického fotbalu loajální a velcí srdcaři, takže nečekám úbytek, naopak mezi mladou generací získává fotbal na popularitě,“ dodává fotograf, jehož snímky z NFL jsou pravidelně v užší nominaci domácí soutěže o nejlepší sportovní fotografii roku.

Americká NFL musí kromě omezení s návštěvností řešit ještě další problém. Od ligy se odklánějí konzervativní fanoušci, kterým vadí, že se sportovní kluby zaplétají do aktivit hnutí Black Lives Matter. NFL opakovaně kritizuje i Donald Trump, vadí mu, že někteří hráči nestojí u americké vlajky a vyjadřují tak svůj politický postoj. Podle prezidenta by měla liga vůči takovým hráčům zakročit anebo vůbec zápasy neodehrát.

K Trumpovu názoru se teď připojují mnozí jeho podpůrci a po zemi se šíří myšlenky NFL bojkotovat. „Většina mých známých letos nekoupila sezonní vstupenky a důvodem je to, že hráči nerespektují hymnu a pohrdají tak naší zemí. Všichni mí známí teď vymýšlejí jiný program na nedělní odpoledne, kdy obvykle sledovali fotbal,“ říká padesátiletá Shontell Rodriguez z New Orleansu v Louisianě, tradičně republikánském státu.

Město se chystá na svůj první domácí zápas tuto neděli. Diváky nepřivítá, ale jak je v New Orleansu zvykem, lidé se budou bavit v barech a restauracích, kde sice pořád ještě funguje omezený provoz, ale na fotbalové neděle majitelé podniků vymysleli novou strategii. Nakupují extra televize, prostory přizpůsobují tak, aby všichni dobře viděli a přitom byli od sebe v dostatečné vzdálenosti. Předem si návštěvníci mohou zarezervovat jedno místo u stolu a cena začíná na 25 dolarech. Tradiční restaurace v centru Francouzské čtvrti, které doposud hostily o víkendech předsvatební nebo narozeninové oslavy, teď ve velkém vystřídají „fotbalové“ brunche.

Reklama

Doporučované