Hlavní obsah

Pod palbou Ruska, Číny a Íránu. Americké volby jsou opět terčem hackerů

Foto: Profimedia.cz

Podle Microsoftu se například íránský hackerský tým snažil nabourat do kampaně Donalda Trumpa.

Reklama

Američané si v listopadu zvolí svého příštího prezidenta. Zatímco jsou kampaně kandidátů v plném proudu, své síly mobilizují i další důležití hráči. Tedy hackeři – podle Microsoftu z Ruska, Íránu i Číny.

Článek

Americký technologický gigant Microsoft zveřejnil zprávu o snahách cizích mocností ovlivnit letošní prezidentské volby. Čínští, íránští a ruští hackeři se podle ní pokusili proniknout i do samotných kampaní.

„Dnes oznámená činnost objasňuje to, že co se týče prezidentských voleb v roce 2020, zahraniční skupiny zintenzivnily své úsilí,“ píše se v textu. Společnost také mimo jiné oznámila, že na podezřelé aktivity bude uživatele upozorňovat skrze notifikace. A pokusí se jim i předcházet.

Rusové neútočili jen na americké terče

Microsoft při svém pátrání narazil na staré známé. Podle něj za novými hackerskými útoky stojí stejná ruská skupina jako v roce 2016. Tehdy se hackeři zaměřili na kampaň demokratické kandidátky Hillary Clintonové, nyní měly útoky zasáhnout Republikánskou i Demokratickou stranu a konzultanty jejich členů.

Rusové svou taktiku podle Microsoftu od posledních prezidentských voleb posunuli – letos zahrnuli i takzvané útoky hrubou silou. Útočník v tomto případě používá automatický software, který se v co nejkratším čase snaží vyzkoušet co nejvíce možných kombinací znaků, dokud nenajde tu správnou.

Ruská hackerská skupina, kterou Microsoft pojmenoval jako „Strontium“ a podle britské BBC  je napojena na ruskou vojenskou rozvědku GRU, zaútočila na více než 200 organizací. Mnoho z nich má co do činění s nadcházejícím volebním kláním. Rusové ale neútočili jen na Američany – terčem se stala i europarlamentní frakce Evropská lidová strana a britské politické strany.

Číňané proti Bidenovi, Íránci proti Trumpovi

Zatímco Rusko mělo útočit podle Microsoftu na oba kandidáty nezávisle na jejich stranické příslušnosti, Čína a Írán jako by si „rozdělily“ role. Podle zveřejněné zprávy se čínští hackeři (neboli skupina „Zirconium“) zaměřili hlavně na kampaň demokrata Joea Bidena – celkem nicméně vykonali tisíce útoků skoro na 150 cílů.

Mezi nimi byl i think-tank Atlantic Council a organizace Stimson Center. Terčem se staly i osobnosti z akademické sféry a další jednotlivci aktivní v mezinárodní diplomatické komunitě.

Naopak íránský tým „Phosphorus“ se pokusil neúspěšně nabourat do účtů amerických vládních představitelů i zaměstnanců prezidentské kampaně Donalda Trumpa. Íránce Microsoft sleduje už několik let, podle něj má skupina za sebou třeba špionáž zacílenou na různé geopolitické nebo lidskoprávní organizace se zájmy na Středním východě.

Útoky nepřekvapují

Například členy Trumpovy kampaně podobné útoky nezaskočily. „Jsme velký terč, tato zlomyslná činnost namířená na kampaň a její pracovníky nás proto nepřekvapuje,“ řekla BBC zástupkyně šéfa tiskového oddělení Thea McDonaldová. I Bidenův tým uvedl, že je na podobné útoky připravený.

Jak Microsoft uvedl, pod palbou jsou nyní oba kandidáti. A o možné vměšování cizích mocností do demokratických voleb se teď zajímají nejen americké zpravodajské služby, ale právě i privátní sektor.

Zpravodajské služby o hackerských snahách Ruska, Číny a Íránu mluvily už v srpnu. Uvedly tehdy, že se Rusové snaží očernit Joea Bidena – a čínská i íránská skupina naopak stojí o vyšachování Trumpa ze hry.

Reklama

Doporučované