Hlavní obsah

Americký ostrov mizí kvůli globálnímu oteplování. Není se čeho bát, vzkazuje Trump

Pro obyvatele ostrova je hrozba globálního oteplování velmi reálná.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Ostrov Tangier v americkém státě Virginie zaplavuje stoupající hladina světového oceánu. Jeho obyvatelé zažívají projevy globálního oteplování v praxi.

Článek

O Tangieru, který ztratil od roku 1850 přes 70 procent své rozlohy, natočila reportáž televize CNN. Vysílání zaujalo amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tamnímu starostovi Jamesi Eskridgeovi zavolal, aby ho ujistil, že se „nemusí zvyšující se hladiny obávat”.

„Váš ostrov tam byl stovky let a věřím, že tam ještě stovky let bude,” řekl Trump do telefonu starostovi.

Prezidentova slova znepokojila obyvatele Tangieru, zvlášť proto, že ho 87 procent místních volilo. Ale zatímco Trump opakovaně označuje globální oteplování za hoax, lidé na ostrově zažívají jeho důsledky každý den.

„Sněží v Texasu a v Louisianě, rekordní teploty pod bodem mrazu v celé zemi i mimo ni. Globální oteplování je drahý hoax,” napsal například v roce 2014 prezident na Twitter.

Pro obyvatele ostrova je ale hrozba reálná, a tak vybrali peníze na výrobu kopií dokumentárního filmu o Tangieru. Kopie zašlou všem 550 federálním politikům, po nichž žádají prostředky na stavbu zdi kolem ostrova.

Reklama

Doporučované