Hlavní obsah

Američtí diplomaté v Británii jezdí dál vpravo. Smrtelné nehodě navzdory

Foto: Facebook.com/Justice4Harry19

Devatenáctiletý Harry Dunn zemřel poté, co se jeho motorka srazila 27. srpna s autem jedoucím v protisměru.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson bude s americkými ministrem zahraničí Mikem Pompeem řešit otázku řidičských návyků u amerických úředníků a vojáků v Británii. To vše v návaznosti na nehodu, kdy žena amerického diplomata jedoucí v protisměru usmrtila mladíka na motorce. K nehodě došlo minulý rok v srpnu, nové video ale ukázalo, že američtí úředníci poblíž místa nehody jezdí dál v protisměru.

Článek

Devatenáctiletý Harry Dunn zemřel po nehodě u vojenské letištní základny RAF Croughton u města Northamptonshire. Auto, které jelo v protisměru, řídila Američanka a žena diplomata Anne Sacoolasová. Žena krátce po policejním výslechu Spojené království opustila. S odvoláním na diplomatickou imunitu zamířila do Spojených států. Premiér Johnson už dříve označil šance na vydání Sacoolasové do Británie za „velmi nízké“.

V neděli ale policie zveřejnila videozáběry, na kterých je opět vidět diplomatické vozidlo v protisměru nedaleko místa, kde mladík zemřel. „To auto vyjelo zpoza rohu a pokračovalo přímo proti mně. Celé se to stalo velmi rychle, ačkoli jsme jeli poměrně pomalu. Bylo to děsivé,“ řekla televizi Sky News autorka záběrů Jax Dunnová. Stejně tak police uvedla, že diplomatické vozidlo mělo nehodu loni v říjnu, tehdy se srážka obešla bez zranění.

Rodiče mladíka požadují po úřadech zavedení bezpečnostních opatření, aby se podobná situace už neopakovala. Policie tvrdí, že velitele základny vyzvala ke vzájemným rozhovorům ohledně řidičských návyků svého personálu. Následně se rodiče dostali do sporu s britským ministrem zahraničí Dominicem Raabem, který jim nabízel pomoc.

Raab se podle Harryho rodičů choval na schůzce „chladně, upjatě a neosobně“. Následně ale jakékoli další setkání a rozhovor odmítl. „Myslíme si, že by politici měli být upřímní a slušní, pan Raab ale bohužel není ani jedno,“ napsal později otec zemřelého. Na podporu rodiny vznikla kampaň se symbolem zelené stužky, která má za cíl zajistit vydání Sacoolasové do Británie. Petici, která je online týden, zatím podepsaly více než čtyři tisíce lidí.

Britský premiér se k situaci vyjádřil před konferencí o situaci v Libyi v Berlíně. „Rozhodně se budeme zabývat těmito otázkami o řidičských návycích amerických pracovníků na základně a nadále také pracujeme pro spravedlnost pro Harryho Dunna a jeho rodinu,“ řekl Johnson. Mluvčí rodiny Dunnových Radd Seiger řekl Sky News, že komentář předsedy vlády uvítal, ale rodina „je zklamaná, že trvalo tak dlouho, než se smrt Harryho dostala na tuto úroveň zájmu“.

Seiger také řekl, že byl informován o „desítkách a desítkách“ dalších incidentů na britských silnicích, kdy lidé „utrpěli újmu nebo hůř“ vinou amerických řidičů v blízkosti vojenských základen. „Byl jsem v šoku, když jsem se o tom dozvěděl, všechno se to zametlo pod koberec. Harry Dunn nebyl jediný,“ dodal Seiger. Podle něj sice okolo celého případu probíhá dobrá diskuse, naději na nějaké pozitivní výsledky po vstupu Johnsona do případu ale nevidí.

Mluvčí rodiny považuje vydání Sacoolasové zpět do Británie za nezbytné. Britská vláda na to konto předložila žádost o vydání. Manželka diplomata byla ve Spojeném království formálně obviněna z Harryho smrti, kterou způsobila nebezpečnou jízdou. Spojené státy ale tuto žádost označily za „velmi nevhodnou“.

Reklama

Související témata:

Doporučované