Hlavní obsah

Analýza cen bydlení: Nájmy v Praze díky konkurenci spadly, byty dál zdražují

Foto: Kaňka + Partners

Ilustrační foto.

Reklama

Analýza technologické firmy Flat Zone, která je dceřiným projektem developera Trigema, ukazuje, jak se mění realitní trh v Česku. Nové bydlení stále nejrychleji zdražuje v Praze, naopak nájmy se výrazně snížily.

Článek

V Praze se podle analytické společnosti Flat Zone nové byty aktuálně nabízí za 116 866 Kč za m2, ve všech ostatních regionech je průměrná nabídka 69 054 Kč za m2 nového bytu.

„Jsme schopni zjistit poslední nabídkovou cenu všech bytů z developerských ceníků, což nám umožňuje odhad prodejní ceny až o dva roky dříve, než se byt dostane do katastru nemovitostí. V Praze je aktuální prodejní cena 107 877 Kč na m2, v regionech to je pak 65 573 Kč na m2,“ popisuje výsledky manažer Flat Zone Vít Soural pro SZ Byznys.

Za nejnižší ceny se zatím nabízejí developerské projekty v Kraji Vysočina (46 080 Kč), ve kterém se poměrně rychle vytváří segment novostaveb se stabilní nabídkou. „Pokud se zde nadále bude stavět v tomto rychlém tempu, očekáváme přísun nové poptávky a rychlejší růst cen,“ odhaduje podnikatel.

Mimo Prahu se pak za nejvyšší ceny nabízejí nové byty v Královéhradeckém kraji (91 789 Kč/m2). Důvodem je, že nabídka konkurenčních projektů je zde celkem malá, proto developeři testují trh zvyšováním cen, aby si zanalyzovali poptávku. Pokud jsou ceny moc vysoké a prodej jde pomalu, byty jednoduše zlevní. „Podobnou transformací procházejí i další kraje, např. Moravskoslezský nebo Zlínský kraj, kde se nabídková cena za poslední kvartál vyšplhala na dvouciferný růst,“ dodává Soural.

Opačný růst cen lze naopak pozorovat dle analýzy u krajů, jako je Ústecký nebo Liberecký, které v minulých čtvrtletích zaznamenaly vysoké objemy prodejů lyžařských apartmánů. Tyto projekty se nicméně nyní prodávají o něco méně, výsledná průměrná nabídková cena je proto nižší, vyplývá z analýzy.

V Praze ceny rostou stabilním tempem, za poslední čtvrtletí se zvedly o 2,2 procenta a o 8 procent za minulý rok.

Vít Soural

Ve společnosti Flat Zone vystupuje ve funkci projektového manažera.

Vít má za sebou bakalářské studium v business managementu na Cass Business School a magisterské studium v mezinárodních nemovitostech a plánování na UCL v Londýně.

V roce 2017 se spolužáky založil podnikatelskou komunitu Plexus, kterou rozšířil do Česka, a má ambici ji rozšířit po celém světě.

Je synem majitele společnosti Trigema, developera Marcela Sourala.

Nájmy

U nájmů je vývoj odlišný. V Praze se nájem nabízí za 308 Kč na m2 a jedná se o mezičtvrtletní pokles o 4,3 procenta. Za poklesem stojí jednoznačně významný přesun části trhu krátkodobých pronájmů typu Airbnb na trh s dlouhodobými. Tento přesun způsobil, že nabídka vzrostla téměř na dvojnásobek, což díky zvýšené konkurenci tlačí ceny dolů.

Mimo hlavní město se průměrně nejlevněji pronajímá v Moravskoslezském (163 Kč/m2) a Ústeckém kraji (163 Kč/m2), nejdražší nájmy jsou v Jihomoravském (256 Kč/m2) a Středočeském kraji (236 Kč/m2).

„Na rozdíl od kupních cen se ceny nájmů nemohou měnit tak rychlým tempem, protože nájemní smlouvy jsou většinou sjednávány minimálně na jeden rok, a zvyšování cen se tak řeší většinou s ročním zpožděním,“ vysvětluje Vít Soural.

Nájemníci navíc nejsou schopni každoročně navyšovat své nájemné o desítky procent, proto se cena zvyšuje mírněji a stabilněji. „To mimo jiné způsobuje i snižování yieldu (roční výnos z investice v procentním vyjádření, pozn. redakce) při koupi nemovitosti, což by v budoucnu mohlo některé investory od investice do realitního trhu odradit,“ dodává.

Flat Zone

Jde o projekt, který pomocí pokročilých technologií analyzuje realitní trh.

Pro zájemce o bydlení nabízí stejnojmenný agregátor, který shromažďuje celou nabídku českých developerských projektů na jedno místo.

Pro realitní firmy nabízí datovou platformu, ve které je možné jednoduše vytvářet komplexní analýzy o trhu nemovitostí.

Flat Zone pracuje s vlastním digitálním nástrojem, který denně automaticky aktualizuje data z webů a ceníků domácích developerů. Z dalších veřejných zdrojů pak firma shromažďuje data o občanské vybavenosti v jednotlivých lokalitách, o vývoji cen i nabídky, o poptávkových trendech, vývoji nájmů, prodejů tzv. secondhandových bytů a podobně.

„Flat Zone slouží individuálním zájemcům o bydlení, naším hlavním cílem je ale placená B2B služba mířená především na developery nebo banky,“ říká Soural junior.

Analýzu konkrétní lokality vytvořenou podle potřeb zákazníka je podle jeho slov firma Flat Zone schopna díky digitální analýze dat vygenerovat během 15 minut. „Developerům postupujícím klasickou cestou podobná zpráva trvá až tři pracovní dny. Ne všechny developerské firmy pro to mají vlastní analytická oddělení,“ dodává v závěru Soural.

Reklama

Související témata:

Doporučované