Hlavní obsah

Snížíme daně, snížíme počet poslanců, snížíme počet ministerstev. Andrej Babiš dnes odpálil volební kampaň ANO

Poslechněte si podstatnou část projevu Andreje Babiše na sněmu ANO.

 

Reklama

Předseda hnutí ANO na úvod dnešního sněmu strany představil svou vizi pro Českou republiku na dalších dvacet let. Vymezil se především vůči sociální demokracii.

Článek

S neobvykle kritickým projevem vystoupil Andrej Babiš v úvodu sněmu ANO. Burcoval své kolegy ve vedení hnutí, ministry i poslance k větší aktivitě. Odstartoval k hlavnímu cíli - vítězství v říjnových volbách - jemuž prý sám podřizuje úplně vše: Svůj veškerý čas i energii.

„Pokud ve vedení ANO zůstanou stejní lidé, pak potřebují zásadní probuzení a zařadit dvojku," prohlásil Babiš. „Musím zabrat a přesvědčit lidi, abychom vyhráli takovým způsobem, že budeme mít hlavní slovo v příští vládě."

Sám oznámil, že bude ve Středočeském kraji kandidovat na posledním místě, aby zjistil, zda ho lidé skutečně podporují a vykroužkují ho preferenčními hlasy do Sněmovny. Vyzval dokonce ostatní současné poslance, aby to udělali stejně - ti byli evidentně nápadem na odsun ze Sněmovny zaskočeni.

Pak mluvil také o programu - navrhl další snížení sazeb DPH, snížit sociální pojištění a zvýšení důchody. Zároveň odmítl nápady ČSSD na zavedení sektorových daních pro firmy, kdy by podniky platily různé sazby pro různá odvětví.

Babiš se pochlubil, že chystá dlouhodobou vizi pod názvem O čem sním, když náhodou spím.

Dnes odpoledne budou delegáti sjezdu volit předsedu hnutí. Tady ale o žádné napětí a překvapení nepůjde. Jediným kandidátem je - stejně jako na sněmu před dvěma lety - Andrej Babiš.

Jeho místopředsedy pak budou na sněmu volit zítra. Očekává se také, že se během sněmu otevře otázka vlastního prezidentského kandidáta. Část straníků by chtěla nominovat ministra obrany Martina Stropnického, který rovněž kandiduje na post místopředsedy, část straníků by ráda podpořila Miloše Zemana. Andrej Babiš zatím volí velmi diplomatickou odpověď: „Jsem pro, aby o tom rozhodli všichni členové hnutí ve vnitrostranickém referendu."

Reklama

Doporučované