Hlavní obsah

Prostudovala jsem spis, je to velmi vážné, reaguje nezávislá právnička na kauzu Kovárník

Právnička Hana Marvanová se v rozhovoru s Jiřím Kubíkem vyjádřila k dokumentům týkajícím se případu zlikvidované firmy.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Bývalá náměstkyně ministra spravedlnosti Hana Marvanová prostudovala dokumenty k případu firmy KM Plus, který zkoumalo Zvláštní vyšetřování. „Jde o velmi vážná obvinění, jimiž by se měla okamžitě zabývat vláda, policie a státní zastupitelství,” říká.

Článek

Reportéři Zvláštního vyšetřování rozplétali podivné souvislosti likvidace jedné menší firmy ve východních Čechách, která doplatila na takzvané zajišťovací příkazy Finanční správy, proslulé pod Babišovým lidovým označením „naši na ně klekli“. Ve zkratce jde o to, že Finanční správa se na základě neprokázaných podezření rozhodla zablokovat firmě KM Plus účty i majetek, což v důsledku vedlo k likvidaci firmy.

Důkazy, shromážděné v reportážích, navíc ukazují na to, že se firma mohla stát obětí konkurenčního boje ze strany jiného podnikatele, který měl vazby na Agrofert.

„Prostudovala jsem si nejen reportáž, ale i dokumenty, jež se té firmy týkají. Pohledávky, kvůli kterým byly vydány zajišťovací příkazy, popřel insolvenční správce, dodnes o nich není pravomocně rozhodnuto,“ uvádí v rozhovoru Hana Marvanová.

Četla i rozsudky, na něž se dnes odvolává jak Finanční správa, tak exministr financí Andrej Babiš. Pro něj jsou důkazem toho, že je majitel firmy KM Plus Michal Kovárník podvodník. Rozsudky se ale podstatou jeho možného provinění nezabývaly. „To nejsou rozsudky, které by osvědčovaly, že ta firma dluží na daních nebo že spáchala dotační podvod,“ říká Hana Marvanová. „Ty rozsudky posuzovaly, zdali Finanční správa ty zajišťovací příkazy mohla vydat.“ A vzhledem k tomu, že se v posledních letech přiklonila k výkladu zákona, že může tento likvidační nástroj používat i v případech, kdy není jasné, že firma opravdu na daních dluží, proto soudy určily, že byly použité v souladu se zákonem.

Hana Marvanová se v rozhovoru pozastavila i nad výroky Andreje Babiše z posledních dní, že v případu jde o „brutální podvod“ a že firma KM Plus dluží na daních: „Řekla bych, že Andreji Babišovi naprosto chybí právní vědomí. On sám je obviněný v kauze Čapí hnízdo a vyžaduje vůči sobě presumpci neviny, ale u jiné firmy, kde navíc žádné obvinění nepadlo, mluví rovnou o podvodu.“

Reklama

Doporučované