Hlavní obsah

Andrej Babiš ml. má mít možnost mluvit. Cesta na Krym mohla ohrozit jeho zdraví, míní psychiatrička Stehlíková

Výzva s Džamilou Stehlíkovou: O případu Andreje Babiše ml. a stigmatizaci schizofreniků.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Atmosféra kolem premiérova syna je jak z Kafkova Zámku, kde se všechno tutlá. Kdokoli chce něco odhalit, je obviněn z hyenismu. Hodnotí psychiatrička a exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková situaci po zveřejnění reportáže Televize Seznam o Andreji Babišovi mladším.

Článek

„Asi se nikdy nedozvíme, jak je to s duševním zdravím Andreje Babiše mladšího. Jedna psychiatrická zpráva (ošetřující lékařky Dity Protopopové, pozn. red.) je málo. Je zapotřebí dlouhodobé pozorování. I kdyby byl nemocný, tím, že někdo v jeho případě použil slovo schizofrenie, ho znevěrohodnil. Pravděpodobně navždy,“ hodnotí ve Výzvě slova premiéra Babiše psychiatrička Džamila Stehlíková.

Stehlíková kritizuje i to, jakým způsobem Petr Protopopov pro deník Právo popsal péči o syna předsedy vlády. Andreje Babiše mladšího to podle ní výrazně poškodilo. Jako problematickou vidí i samotnou cestu na Krym, do Kaliningradu nebo do ukrajinského města Krivoj Rog.

„Ta cesta byla zdraví ohrožující. Je tam stres z cizího prostředí. Statisticky vzato pobyt v cizině je velice často faktorem, který vyprovokuje nový relaps, zhoršení onemocnění. Nikdy pacientům nedoporučujeme zahraniční dovolenou, ani na Havaji. Doporučujeme třeba české lázně, kde je standardní péče a není tam prvek ciziny. To, že je v cizím kulturním prostředí, musí být pro toho člověka šok,“ vysvětluje.

Stehlíková také poukazuje na to, že syn českého premiéra mohl mít na Krymu jen těžko odpovídající zdravotní péči.

„Nedrží se tam evropských ani amerických postupů léčby. Pokud má schizofrenii, tak tam nemají celou řadu psychiatrických léků. Nahrazují zahraniční léky vlastními, které nemají prověřenou kvalitu,“ říká Stehlíková.

Ve Výzvě také vysvětluje, jak probíhá injekční aplikace léků na schizofrenii, o které Babiš mladší mluvil v rozhovoru pro Televizi Seznam. Pacient to podle ní nedělá sám a potřebuje v takových případech pomoc.

„Pravděpodobně to aplikovala nějaká místní kapacita. V tom případě nevíme, jak dodržovala postupy. Možná to aplikoval ten řidič Agrofertu (Petr Protopopov, pozn. red.). Nechci spekulovat, ale je to zdravotní riziko, pokud tam není člověk, který je odborně způsobilý,“ dodává Stehlíková.

Je podle Stehlíkové z lékařského pohledu etické, aby se o člověka s podezřením na schizofrenii staral manžel jeho ošetřující lékařky? Jak může Andreji Babišovi mladšímu pomoci, když bude o svém případu veřejně mluvit? A proč je podle ní výpověď Petra Protopopova pro syna českého premiéra „dehonestující“?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované