Hlavní obsah

Je jedna chvíle, kdy bych Voldemortovi Babišovi složil lovesong, říká Klus

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl zpěvák Tomáš Klus.

Reklama

aktualizováno •
Článek

V pátek vyjde nová deska písničkáře Tomáše Kluse. Jmenuje se Čau Česku a je čistě politická – drtivá kritika míří na premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Proč ji natočil?

Zpěvák Tomáš Klus odpovídal v Ptám se já.

Na desce Čau Česku, jejíž název vznikl jako parafráze na pravidelná videa premiéra Babiše Čau lidi, se objeví písničky s názvy Lockdown, Nedá se nic dělat nebo Život je Bečva. Deska je doplněná také krátkými komentáři investigativního novináře Jaroslava Kmenty, který je autorem knih Boss Babiš a Rudý Zeman.

„Odvolá, co odvolal. Slibuje, co slíbil. Milionkrát dokola. Andy, to je břídil,“ zpívá se například v jedné z písní na konto premiéra Babiše. „Místo abychom řešili pomoc lidem postiženým covidem, tak se neustále zaobíráme kauzami našeho premiéra,“ vysvětlil důvod vzniku desky zpěvák v rozhovoru. Kromě premiéra ve svých písních Klus naráží i na prezidenta Zemana. „Zeman a Babiš jsou dva největší špunty demokracie. Starají se totiž sami o sebe a své kauzy, a ne o společnost,“ dodal Klus.

Písničkář současnou politickou situaci v Česku vidí jako boj dobra se zlem. Na straně zla je Andrej Babiš s Milošem Zemanem a jejich činy, které mají dopad na veřejný prostor. „A k těm činům nelze mlčet, protože mlčet znamená souhlasit. Musíme se vrátit k nějaké osobní angažovanosti. My se přehoupli do fáze, že si myslíme, že demokracie je možnost říkat si, co chci. Ale zapomínáme na to, že je to také velká zodpovědnost,“ vysvětlil v rozhovoru.

Podle Kluse se propast mezi politikou a společností začala budovat v průběhu 90. let v době opoziční smlouvy. Tam se politika vyčlenila jako něco, co se stará o sebe bez lidí: „Lidé si zvykli, že chtějí někoho, kdo vše vyřeší za ně. Jejich účast k tomu netřeba. A z toho vznikla víra, že přijde nějaký spasitel. Nejdřív to byly Věci veřejné, pak Andrej Babiš.“

Zpěvák přiznal, že jeho počínání na politickém poli jeho fanoušky příliš nezajímá. Dokonce se domnívá, že ho může i poškozovat. „Takže mi to vlastně kazí byznys,“ dodal.

Umí si představit, že by názor na kroky premiéra změnil? „Kdyby Andrej Babiš prokázal jednoznačně, že nic z knihy Jaroslava Kmenty Boss Babiš není pravda, pak mu budu skládat lovesongy. Takhle je pro mě Voldemortem, a už když šel do politiky, přišel mi jako Bohuš z Dědictví Věry Chytilové. Styl ‚teď si vás všecky kúpím‘ byl pro mě průhledný,“ vysvětlil svůj postoj Klus.

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci. Pustit si ho můžete také ve videu:

„Z dnešního stavu viním konec 90. let,“ říká zpěvák Tomáš Klus.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované