Hlavní obsah

Merkelová je stále nejoblíbenější političkou. Na paty jí šlape jen Biden

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová je podle nového průzkumu stále jednou z nejoblíbenějších političek v Evropě a USA. A to přesto, že v září po šestnácti letech ve funkci nebude znovu kandidovat.

Článek

Výzkum, který prováděl britský YouGov, položil respondentům otázky ohledně schvalování nebo neschvalování kroků určitých politiků. Právě s politikou Angely Merkelové souhlasilo nejvíc lidí z pěti různých evropských zemí a Spojených států amerických.

Vůbec nejoblíbenější je německá kancléřka u respondentů ze Španělska, Francie a Německa. O něco méně potom v Itálii, Spojených státech a Velké Británii.

Z jiných světových lídrů se Angele Merkelové přiblížil pouze americký prezident Joe Biden. Britský The Guardian výsledek interpretuje tím, že Biden i osm měsíců po volbách stále „žije“ z toho, že není jako jeho předchůdce Donald Trump. Zároveň také novináři upozorňují, že se výzkum konal ještě před krizí v Afghánistánu.

Mezi dalšími „úspěšnými“ byl i kanadský premiér Justin Trudeau. Například francouzský prezident Emmanuel Macron získal lepší skóre jen v Německu a Španělsku.

Naopak na chvostu žebříčku, tedy mezi politiky, se kterými nejvíce lidí nesouhlasí, je čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, indický prezident Módí a britský premiér Johnson. A to ve všech šesti zemích.

V rámci výzkumu měli respondenti také určovat různé charakteristiky, které by jednotlivým politickým lídrům přisoudili. U Merkelové to byly nejčastěji „pragmatičnost“, „obezřetnost“, „systematičnost“ nebo „rozvážnost“.

Co se týče témat, která respondenti u německé kancléřky nejvíce chválili, byl zejména její postoj ke klimatické krizi i její reakce na krizi koronavirovou. O něco méně potom její názory ohledně brexitu.

Volby do německého Bundestagu se konají 26. září. V čele předvolebních průzkumů jsou sociální demokraté, které do voleb vede oblíbený ministr financí Olaf Scholz. Křesťanští demokraté Angely Merkelové, která však kandidátku nevede, jsou až na druhém místě.

Reklama

Související témata:

Doporučované