Hlavní obsah

Angela Merkelová celkovou unijní dohodu o migraci nečeká. Summit se koná ve čtvrtek

Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý připustila, že se na nadcházejícím summitu o migraci nepodaří dospět k celoevropskému řešení. Sama ale bude pokračovat v úsilí o dvoustranné dohody s jednotlivými státy.

Článek

„Do pátku nedospějeme k řešení celého azylového balíku, tedy pro všech sedm směrnic,” řekla v úterý Merkelová.

Německá kancléřka dodala, že bude třeba dál pracovat na dvou směrnicích.

„Z tohoto důvodu hovořím o spolupráci se zeměmi, které jsou připraveny na všechny rozměry migrační politiky,” dodala Merkelová.

Dva návrhy směrnic, nad nimiž nepanuje shoda, se podle ní týkají azylového řízení a takzvaného Dublinu IV, tedy reformy azylových pravidel EU.

„To bude vyžadovat ještě nějaký čas,” poznamenala kancléřka.

Angela Merkelová se proto znovu vyslovila pro bilaterální dohody jednotlivých států EU se zeměmi původu a tranzitními zeměmi. Potvrdila to na společné tiskové konferenci s jejím španělským protějškem Pedrem Sánchezem v Berlíně.

Sánchez Merkelovou ujistil svou podporou na unijním summitu, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek. Podle něj musí existovat efektivní a společná evropská odpověď.

Sánchezova vláda je na rozdíl od předcházejícího kabinetu Mariana Rajoye k migrantům o něco vstřícnější. Prokázala to například přijetím lodi Aquarius s více než 600 migranty na palubě, které odmítly své přístavy otevřít Itálie i Malta.

Právě spor Merkelové s německým ministrem vnitra a šéfem bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horstem Seehoferem o řešení migrační otázky uvrhl německou vládu do nejhlubší krize od jejího vzniku letos v březnu.

Seehofer chce odmítat některé migranty už na hranici. Merkelová je však proti, neboť se obává dominového efektu v rámci Evropy. Oznámila proto, že bude usilovat o evropskou dohodu nebo i bilaterální ujednání o navracení žadatelů o azyl.

Německý ministr vnitra je připraven uprchlíky registrované v jiné zemi EU začít vracet od německé hranice už od neděle, pokud kancléřka na evropské úrovni nedosáhne žádných výsledků.

Reklama

Doporučované