Hlavní obsah

Anglie zítra zruší zákazy. „Žádný klídeček přitom nemáme,“ zlobí se vědci

Foto: ČTK

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Na správnosti ukončení většiny protipandemických pravidel, které zítra nastane v Anglii a Skotsku, se vědecká komunita neshodne.

Článek

Anglie i Skotsko v pondělí zruší téměř všechna opatření, která zavedly proti šíření koronaviru. Důvod? Dostatečné množství lidí je prý již proočkovaných.

Alespoň to předpokládají politici, někteří ostrovní vědci a úředníci. Světoví badatelé už ale o správnosti daného postupu natolik přesvědčení nejsou.

Ani v Anglii se však nevrátí život, jak si ho pamatujeme z dob před rokem 2020. Roušky zůstanou a očkovat se bude nadále masivně.

Téměř normální život

Vláda už ale nebude omezovat setkávání se, a to ani ve velkých počtech. Doporučuje však, aby se akce konaly venku. Krátce řečeno, až na výjimky se ruší pravidlo o sociálním odstupu.

Ani zakrývání úst a nosů už od zítra neplatí plošně. Technicky vzato, zákon, který to přikazoval, pozbyde platnosti, na místech s hustším výskytem lidí ale budou vyžadovány roušky nadále.

Tím se Anglie a Skotsko dobrovolně zbavily dvou nejdůležitějších pravidel, která chránila obyvatele od extrémního šíření nákazy a vysokého počtu mrtvých. Podstata těchto a dalších pravidel je jednoduchá – co nejvíce přiblížit život starému normálu.

V Anglii se spoléhají na to, že je ochrání vysoká proočkovanost. Podle zdejších lídrů očkování již vytvořilo jakousi bariéru. Vědci si však tak jistí deklarovanou ochranou nejsou.

Server Medical News Today zpracoval kvalifikované odpovědi na anglické a skotské rozvolňování vědců z Británie. Lidově řečeno, víc rozdělení již snad ani nemůžou být.

Například Tim Spector, epidemiolog z King's College, si myslí, že teď je na uvolnění nejlepší čas. „Otevřít zemi teď je určitě lepší než v září nebo říjnu, když se děti budou vracet do škol. Musíme se posunout do nové fáze pandemie,“ říká podporovatel otevření.

Podle něj je teď důležité si uvědomit, že se covidu nezbavíme a lidstvo by se mělo začít s virem učit. Jedinou cestou je, domnívá se, vyrovnat se s faktem, že tady vždy budou tisíce případů a nové varianty a mutace viru budou likvidovány vakcínami.

Ale i příznivci návratu k normálu upozorňují, že je důležité důsledně dodržovat alespoň několik základních pravidel na vysoce rizikových místech, právě jako roušky nebo rozestupy, třeba v hromadné dopravě.

Risk se životy

Ve vědecké komunitě existují ale i odpůrci zítřejšího rozvolňování. O iniciativě světových vědců, kteří upozorňují na rizika nekontrolovaného šíření viru kvůli britskému rozvolnění nejen na ostrovech, ale po celém světě, Seznam Zprávy psaly zde.

Přes 120 vědců v otevřeném listu, který adresovali vědeckému žurnálu Lancet, upozornilo na možnost, že to uškodí ekonomice ještě víc než neotevřená země. Jedna z lékařek, která podepsala list, profesorka primární medicíny a praktická lékařka Trisha Greenhalg, negativně komentovala rozhodnutí britské vlády i pro Medical News Today.

„Důvod tohohle otevření je pomoc ekonomice s jejím restartem. Je však pravděpodobné, že to se negativně vrátí v podobě neproduktivity nakažených pracovníků a také jejich karantenizování. Nemocní lidé také nechodí nakupovat,“ řekla Greenhald pro server.

Obdobně negativně to vnímá také lékař Mike Ryan ze Světové zdravotnické organizace. „Idea, že všichni jsou chránění a je ‚klídeček‘ a můžeme se vrátit zpátky do normálu, je aktuálně nebezpečný předsudek kdekoliv na světě. Chtěli bychom požádat světové vlády, aby s otevřením svých zemí byly opatrní,“ míní Ryan.

Podle vědců by otevření takového rázu mělo nastat až ve chvíli, když budou proočkovány všechny skupiny obyvatelstva alespoň do míry, která zaručí kolektivní imunitu.

Reklama

Doporučované