Hlavní obsah

Animace ukazuje, jak vysychá Česko. Deště v posledních dvou dnech bylo příliš málo

Animace: Podívejte se, jak od začátku roku vysychá Česko.Video: Rudolf Požár

 

Reklama

Přívalové deště nemůžou vyřešit problémy sucha. Hladiny řek totiž brzy klesnou zpátky.

Článek

Po středečních srážkách stouply hladiny moravských toků. Voda přibyla především v nádržích Horní Bečva, Bystřička a Karolinka na řece Bečvě. Měřicí stanice Povodí Moravy však stále hlásí sucho.

„Krátkodobě mohou deště situaci zlepšit, ale dlouhodobě to změnu nepřinese. Za několik týdnů se hladina řek opět vrátí na předchozí podprůměrnou úroveň,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Před středeční průtrží mračen hlásilo sucho šedesát měřicích stanic. V pátek nedostatek vody zaznamenalo stále 45 z nich.

Přestože hydrometeorologický ústav vyhlásil povodňovou pohotovost, hladiny se k povodňovému stupni zatím nepřiblížily. Désť v posledních hodinách ustává a řeky se vrací do normálního stavu.

Globální klimatické změny výrazně ovlivňují počasí v posledních letech. Střídají se totiž krátká období sucha s přívalovými dešti. Potřeba jsou přitom rovnoměrně rozložené srážky, které by v půdě dlouhodobě udržely vláhu.

„Zvyšuje se teplota a zvyšuje se výpar vody,“ doplnil Chmelař. Vzduch je potom hodně vlhký a voda musí rychle spadnout. To způsobuje prudké srážky, které můžou vytvořit bleskové povodně na lokálních tocích.

Meteorologové hlásí na poslední červencový týden opět tropické teploty, které přinesou další sucho. Teploměry by měly naměřit přes třicet stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované