Hlavní obsah

ANO jména svých ministrů oznámí až po referendu ČSSD

Nejdřív jména nových ministrů řeknu prezidentovi, oznámil premiér v demisi Babiš.

Reklama

ANO nezveřejní jména svých ministrů v případné vládě s ČSSD před vnitrostranickým referendem v sociální demokracii, které začne příští týden. Dnes to při návštěvě Ústeckého kraje řekl novinářům premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Článek

Jména všech členů kabinetu chtěla znát část politiků ČSSD, podle nich je to třeba, aby se mohli sociální demokraté v referendu kvalifikovaně rozhodnout o vstupu do vlády. ČSSD už slíbila, že svých pět kandidátů do vlády před referendem zveřejní.

„My určitě nezveřejníme jména ministrů. Jména ministrů řeknu nejdřív panu prezidentovi, jak je dobrým zvykem,“ řekl dnes Andrej Babiš. Termín jeho setkání s prezidentem Milošem Zemanem nebyl podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zatím stanoven. O setkání s hlavou státu požádal i předseda sociální demokracie Jan Hamáček. „Uskuteční se 23. května,“ napsal dnes Ovčáček ČTK.

Šéf hnutí ANO také uvedl, že se chce sejít s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana by měla menšinovou vládu ANO s ČSSD tolerovat. Filip o víkendu po jednání širšího vedení KSČM řekl, že komunisté nemohou vládu podpořit, pokud v návrhu programového prohlášení zůstane závazek posilování zahraničních misí české armády.

„Samozřejmě KSČM o tom mluvila v minulosti, ale nevnímali jsme to až tak, jak to teď vypadá, jako nějaký zásadní problém,“ řekl Babiš. S Filipem se chce potkat, „jakmile bude čas“. Schůzku s premiérem v demisi kvůli problematice zahraničních misí avizoval i Filip, chce s ním řešit i další výhrady, které komunisté k programovému prohlášení mají.

Sociální demokraté o víkendu oznámili, že zajištění podpory pro menšinovou vládu má na starosti hnutí ANO jako vítěz voleb. ANO podle nich také uzavře dvoustrannou dohodu s KSČM o toleranci vlády, ČSSD ji podepisovat nebude. Takový postoj ale kritizoval bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec, podle něj by tak sociální demokraté ručili za dohodu, kterou by vůbec neznali. To, že by smlouvu podepsalo pouze hnutí ANO, označil za pokus obejít bohumínské usnesení, jež ČSSD přijala v 90. letech a které jí zapovídalo spolupráci s KSČM na vládní úrovni.

Reklama

Doporučované