Hlavní obsah

ANO, už jsme strana. V Babišově hnutí se začalo tvrdě bojovat o funkce

Přehledně: Kdo se chce dostat s Babišem do vedení hnutí ANO.

 

Reklama

Babišovo hnutí se chystá na únorový sjezd. Na rozdíl od toho minulého před dvěma lety přibývá zájemců o funkce.

Článek

Máloco dnes zajišťuje takovou budoucnost v politice jako dvanáct křesel ve vedení ANO. Navíc když se do nich volí necelých osm měsíců před volbami do Sněmovny.

Proto také o místa v předsednictvu Babišova hnutí právě probíhá velký souboj. Jde o velkou změnu – na minulém sjezdu před dvěma lety bylo zájemců jen o něco málo víc než míst.

„Zájem je logický. Jsme úspěšnou stranou, místa v jejím vedení každého katapultují vzhůru,“ říká Jaroslav Faltýnek, jenž sám bude muset obhajovat post prvního místopředsedy ANO. „Prvního místopředsedu hnutí ANO jsem dělal dva roky. Ať sněm posoudí, jestli jsem to dělal dobře, nebo špatně. Pokud neobhájím, nezhroutím se, na té funkci nelpím.“

Minule šel do volby bez soupeře, všechny protikandidátky ji na poslední chvíli odřekly. Nyní proti němu půjde brněnský primátor Petr Vokřál a středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová. „Mám dvě nominace, ale ještě to zvážím. Jarda Faltýnek to dělá dobře a já chci hlavně obhájit post první místopředsedkyně," prozrazuje skutečný cíl Jermanová.

Tlak na sjezdu bude velký, odhaduje ministr obrany Martin Stropnický:

Největší bitva bude také o posty řadových místopředsedů. Minule je odmítli ministr obrany Martin Stropnický a šéf resortu životního prostředí Richard Brabec, ačkoliv zvolení měli takřka jisté.

Teď se o ně chtějí poprat. ANO se tak navzdory své rétorice stává klasickou politickou stranou, kde členové soupeří o místa ve vedení, která jim po volbách zajišťují vládní posty.

I proto má o místo zájem třeba poslanec Jan Volný, jenž by se rád stal ministrem financí v příští vládě. Nebo Ivan Pilný, který si myslí na post ministra průmyslu. Do vedení chtějí také poslanci Radek Vondráček a Martin Komárek.

V krajích vyrostly osobnosti

Od minulého sjezdu zažilo Babišovo hnutí úspěch v krajských volbách a posílilo v regionech. Proto se o místa začínají hlásit i komunální politici, kteří se minule drželi spíše v pozadí.

„Souboj bude tvrdší, nebude to tak jednoduché. V krajích vyrostly nové osobnosti, před dvěma lety nebyly některé organizace tak jednotné, aby vůbec vygenerovaly vlastní kandidáty,“ vysvětluje Petr Vokřál, kde se vzala nová jména.

Do předsednictva tak například chce karlovarská hejtmanka a šéfka Asociace krajů České republiky Jana Vildumetzová nebo moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Naopak pražská primátorka Adriana Krnáčová ve vedení nezasedne, přestože ji část členů hlavního města nominovala na místopředsedkyni. Ale nakonec dala na rady ve straně a upřednostnila Martina Stropnického, jehož nominují na místopředsedu.

Reklama

Doporučované