Hlavní obsah

ANO v Královéhradeckém kraji nově povede starosta Hronova Petr Koleta

Foto: ANO

Petr Koleta.

Reklama

Hnutí ANO v Královéhradeckém kraji nově povede starosta Hronova a krajský zastupitel, dvaapadesátiletý Petr Koleta.

Článek

Ve funkci krajského předsedy po osmi letech nahradil lékaře a poslance Pavla Plzáka, který se stal prvním místopředsedou. „V on-line hlasování o tom rozhodl krajský sněm,“ sdělila dnes krajská manažerka Darina Kricnarová.

V novém krajském předsednictvu jsou kromě Kolety a Plzáka také oblastní předsedové František Bárta, Petr Sadovský, Roman Tachas a Jan Jarolím. Na celostátní sněm byli nominováni Jiří Mašek a Jan Jarolím.

„Mým hlavním úkolem pro následující měsíce je připravit a hlavně úspěšně provést naši organizaci nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Koleta s ohledem na to, že podle něj zatím kvůli zásahu Ústavního soudu není jasné, jakým způsobem se budou sestavovat kandidátky.

Koleta je od roku 2010 zastupitelem Hronova na Náchodsku, starostou města se stal v roce 2018. Od roku 2016 je zastupitelem Královéhradeckého kraje a v současnosti je předsedou zastupitelů ANO v kraji.

Královéhradecký kraj od podzimních voleb vede koalice čtyř subjektů. Tvoří ji ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši a dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. Ve volbách druhé ANO skončilo v opozici.

Ve volbách vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

Reklama

Doporučované