Hlavní obsah

ANO, vytrollíme europarlament má zmizet. Úřad navrhl rozpustit tři strany

Mezi stranami navrženými na zrušení je i List Jaromíra Soukupa.

Reklama

Mezi subjekty navrženými k pozastavení činnosti patří i „List Jaromíra Soukupa“ a „Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka“.

Článek

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí podal vládě podnět na pozastavení činnosti 26 stran a hnutí, informovala dnes ČTK mluvčí úřadu Luisa Divišová. Důvodem je, že nesplnily povinnost předložit úplnou výroční finanční zprávu za rok 2020. U dalších tří subjektů s pozastavenou činností úřad navrhuje rozpuštění.

Mezi subjekty navrženými k pozastavení činnosti patří například „ANO, vytrollíme europarlament,“ „List Jaromíra Soukupa“ a „Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka“. „Navržené strany a hnutí opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu, případně nereagovaly na výzvu úřadu k odstranění nedostatků nebo doplnění výročních finančních zpráv,“ uvedl Ivo Kousal, vedoucí oddělení kontroly a správního řízení. „Vzhledem k tomu, že strany a hnutí byly za porušení těchto povinností sankcionovány nejméně dvakrát a ani poté nedošlo z jejich strany k nápravě, musely s tímto postupem počítat,“ dodal Kousal.

Úřad podal podnět vládě, která může podat k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti. „Podnět se rovněž týkal rozpuštění tří politických stran a hnutí. Jedná se o další krok, který reaguje na nečinnost již pozastavených stran. Ty ve stanovené lhůtě nesplnily povinnosti, které vedly k pozastavení jejich fungování; konkrétně nepředložily výroční finanční zprávy,“ uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Týká se to subjektů Demokratická strana Československa, Náš Hlučín a Ostravské fórum. „V případě těchto stran se jedná o krajní možnost, ke které jsme nuceni přistoupit vzhledem k dlouhodobému nerespektování a porušování klíčových ustanovení zákona o sdružování v politických stranách ze strany zmíněných subjektů,“ dodal Weis.

Úřad také informoval, že vládě už dříve podal podnět u 15 stran na pozastavení činnosti a u čtyř subjektů podnět na rozpuštění v souvislosti s nepředložením finanční zprávy za rok 2019. „Tento podnět nicméně vláda dosud neprojednala,“ poznamenala Divišová. Celkem tak vláda bude vláda posuzovat návrhy na pozastavení činnosti 41 subjektů na rozpuštění sedmi subjektů.

Reklama

Doporučované