Hlavní obsah

Antikoncepce pouze pro ženy je minulost. Vědci přichází s hormonální pilulkou pro muže

Antikoncepce určená pro muže snižuje hladinu testosteronu na minimum. Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už desítky let je zvykem, že před otěhotněním se pomocí hormonální antikoncepce chrání pouze ženy. Vědci teď přichází s obdobnou metodou také pro muže.

Článek

Podle vědců z Washingtonu je na obzoru hormonální antikoncepce také pro muže. Nová studie přináší poznatky o mužské antikoncepční pilulce, která je bezpečná a hlavně účinná.

Výsledky studie odborníci předložili na každoročním setkání zástupců endokrinní organizace Endocrine Society v Chicagu.

Výzkumníci podle informací CNN zjistili, že navržená hormonální tabletka zvaná DMAU účinně snižuje hladinu testosteronu a dalších hormonů zodpovědných za produkci spermií bez jakýchkoli vážných vedlejších účinků. Uvádí to podle CNN endokrinoložka z washingtonské lékařské fakulty a hlavní autorka výzkumu Stephanie Pageová.

„Naším cílem - jako všech v této oblasti - je vyvinout takovou metodu pro muže, která má minimální vedlejší účinky a je zdravotním přínosem,” uvedla Pageová.

Existuje mnoho způsobů, jak se vyhnout těhotenství. Hormonální pilulky, injekce nebo nitroděložní tělíska jsou ale určeny pouze ženám. Nabídka pro muže je minimální. „Jedinou dostupnou možností je vasektomie, použití kondomů nebo přerušovaný styk,” vysvětlila doktorka. „Celosvětově je 40 procent těhotenství neplánovaných, možnost nových antikoncepčních metod je jasně nevyhovující,” dodala.

Hladina testosteronu jako po kastraci 

Studie testovala 83 mužů ve věku 15 až 50 let, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin. Každá skupina pak dostala jinou dávku léku, a to 100, 200 nebo 400 miligramů. Vědci tak přišli na to, že po podávání tabletky po dobu 28 dnů klesl testosteron v krvi u všech skupin. Hladina testosteronu se rovnala takzvané „vykastrované hladině”. Muži tedy měli testosteronu stejně, jako kdyby podstoupili chirurgickou kastraci. To znamená, že byli neplodní.

U skupiny mužů, kteří dostávali 400 miligramů léku, vědci také zaznamenali významné snížení hladiny lutropinu a folitropinu, což jsou dva hormony, které pomáhají regulovat produkci testosteronu a spermií ve varlatech.

„Normální hladina testosteronu u mužů je od 350 do 1100 nanogramů na decilitr,“ řekl doktor Seth Cohen, profesor urologie v New Yorku. „Testovaní muži se dostali na pouhých 13 nanogramů na decilitr,” dodal.

K novému typu antikoncepce se vědci snažili dojít už v roce 2016. V té době nebyla úspěšná. Na rozdíl od ní nová studie ukazuje, že tento lék nepoškozuje játra. Doktor Cohen ale varuje, že takový výsledek vzhledem ke krátké testovací době není možné potvrdit. Jinou nevýhodou studie také může být, že vědci nezkoumali počet spermií.

Kvůli malému vzorku testovaných jedinců je ale potřeba zkoumat lék i dál. Nejdůležitější je vyloučit nežádoucí účinky. Mezi takové by mohla patřit změna chování muže podobná ženské menopauze, snížení sexuálního libida nebo celé funkce pohlavního orgánu při sexu.

Reklama

Doporučované