Hlavní obsah

Placení mobilem: Jak na služby Apple a Google Pay?

Ilustrační foto

Reklama

Stovky tisíc Čechů už platí pomocí mobilního telefonu. Slouží k tomu jednoduché aplikace Google Pay a Apple Pay a podpora ze strany banky. Jak fungují a jaký je v nich rozdíl?

Článek

Google Pay

Google Pay je služba pro bezkontaktní placení mobilním telefonem. Nepotřebujete peněženku, doma můžete nechat i platební kartu. S Google Pay zaplatíte všude, kde přijímají bezkontaktní platby. Platit s ním můžete také v e-shopech nebo v aplikacích. V Česku je v provozu už od roku 2019.

Jak to funguje? Jako první se ujistěte, že váš mobilní telefon službu podporuje.

Potřeba k tomu jsou dvě věci. Operační systém minimálně Android 5.0 a technologii NFC, která samotné placení umožňuje. Může se stát, že budete mít novější operační systém, ale bez NFC Google Pay nemůžete využít.

Jestliže splňujete obě podmínky, můžete si Google Pay bezplatně stáhnout z Google Play. Po nainstalování vás aplikace vyzve, abyste přidali platební metodu. Do Google Pay si můžete nahrát jak platební kartu, tak například aplikace typu Curve, Revolut nebo Twisto. Nezapomeňte také na přidání zámku obrazovky, který služba vyžaduje.

Následně stačí povolit bezkontaktní platby a mobil můžete využít místo platební karty. Při placení ho stačí pouze odemknout. Nemusíte být ani připojeni k internetu, služba funguje i offline. Platby jsou navíc velmi bezpečné, jelikož k nim aplikace využívá speciální šifrování pro každou novou transakci.

Kromě mobilu a tabletu je možné s Google Pay platit některými chytrými hodinkami. Tato služba je však zatím na začátku a umožňuje ji jen několik málo modelů.

Poslední zádrhel, který by se mohl objevit, je na straně banky. Drtivá většina bank (a již zmiňovaných aplikací) Google Pay v Česku podporuje.

Banka nebo službaGoogle PayApple Pay
Air BankAnoAno
Banka CREDITASAnoAno
Československá obchodní bankaAnoAno
Česká spořitelnaAnoAno
CurveAnoAno
EdenredAnoAno
Equa BankAnoAno
ESSOXAnoNe
ExpobankAnoNe
Fio bankaAnoAno
Hello bankAnoNe*
Home CreditAnoAno
J&TAnoAno
Komerční bankaAnoAno
MoneseNeAno
MONETAAnoAno
mBankAnoAno
RaiffeisenbankAnoAno
RevolutAnoAno
SberbankNeNe
TwistoAnoAno
UniCredit BankAnoAno
WiseAnoAno
*Hello bank zprovozní Apple Pay na konci léta 2021

Apple Pay

Pokud nevlastníte telefon nebo tablet s operačním systémem Android, ale zařízení od společnosti Apple, pravděpodobně jste už slyšeli o Apple Pay.V Česku běží také už více než dva roky.

Funguje na stejném principu, jako Google Pay – svůj iPhone můžete snadno využívat jako platební kartu, nebo třeba při placení přes internet.

Pro aktivaci Apple Pay budete potřebovat iPhone 6 či novější (včetně iPhonu SE) a aplikaci Wallet . Po kliknutí na symbol + přidáte svou platební kartu. Vše stačí zkontrolovat, odsouhlasit podmínky a zadat aktivační kód, který vám přijde přes SMS.

Na rozdíl od Google Pay podporují chytré hodinky od Apple placení jejich prostřednictvím. Stačí si na mobilu otevřít aplikaci Watch a postupovat stejně jako u aplikace Wallet.

Při placení s Apple Pay ještě počítejte s ověřením buď přes Touch ID (otisk prstu) nebo Face ID (ověření obličeje). Po ověření vaší identity proběhne transakce jako přes platební kartu. Stejně jako u Google Pay podporuje variantu od společnosti Apple většina bank a některé další služby k tomu (viz tabulka výše).

U obou služeb může také nastat problém s vydavatelem platební karty. Některé podporují jen značku MasterCard, jiné dávají přednost kartě od společnosti Visa. V případě problémů se zprovozněním obou aplikací se obraťte na svou banku, ve které by vám měli nejlépe poradit.

Reklama

Doporučované